Izvor:
07.05.2016 u 18:52
0

NOVINARIMA ODZVONILO: Nova konkurencija

Stručnjak Kristijan Hemond smatra da će do 2025. godine 90% svih tekstova pisati roboti. U novom istraživanju naučnici iz Nemačke i SAD su proverili verovatnoću takve pretpostavke. Ponudili su ljudima da ocene kvalitet napisanih i generisanih tekstova.

Naučnici su sproveli onlajn anketu: učesnici su ocenjivali finansijske i sportske tekstove na osnovu tri parametra: pouzdanosti, kompetentnosti i udobnosti čitanja. Učesnicima su govorili koji tekst je napisao čovek, a koji program, ali im nisu uvek govorili istinu.

Rezultati istraživanja su pokazali, da se ljudi pristrasno odnose prema tekstovima koje su napisali algoritmi: učesnici su bolje ocenjivali “ljudske tekstove” nezavisno od pravog autorstva teksta. Autoritetnost i kompetentnost su bile veće kod kompjuterskih tekstova, ali je bilo lepše čitati tekstove koje su napisali pravi novinari.

Autori istraživanja pretpostavljaju da će, bez obzira na stereotipe, čitaoci biti spremni za prva izdanja koja su napisali novinari-roboti. Prema mišljenju naučnika, algoritmi će pisati brže i bolje će se snalaziti od ljudi.

HappyTV.rs
Foto: Pixabay.com; The People Speak! /flickr

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter