DA LI STE PROBALI TABATA TRENING: Četiri minuta dnevno do savršenog tela!

 

Ovaj način vežbanja nazvan je prema izumitelju – tabata, a podrazumeva primenu svih poznatih vežbi, ali u treningu visokog napona. Tako, na primer, jedan dan možete da radite sklekove u kombinaciji sa čučnjevima, drugi dan trbušnjake kombinujući ih sa trčanjem u mestu, ali pod uslovom da 20 sekundi vežbate maksimalnim intenzitetom, zatim 10 sekundi laganog treninga i tako četiri minuta. Izbor vežbi može da bude i samo jedna aktivnost – vožnja stacionrnog bicikla, preskakanje konopca… Bitno je samo da se ove aktivnosti sprovode sa 100 odsto snage i maksimalnom brzinom 20 sekundi, pa odmora 10 sekundi.

Tabata trening je, dakle, više način vežbanja nego sama vežba. Koncept treninga testiran je dugi niz godina i došlo se do zaključka da je savršen izbor za eliminaciju viška kilograma.

S obzirom na to da je način vežbanja tabata u stanju da za četiri minuta sagori svaku kaloriju viška, po zamislima dr Tabate danas vežbaju i vrhunski, svetski sportisti.

Međutim, ovaj trening je osmišljen da ga osim profesionalaca i dobro utreniranih osoba mogu praktikovati i amateri ili početnici, bilo kod kuće, ili u teretani.

Tabata može da bude samostalni trening u danima kada nemate dovoljno vremena za trening od pola sata ili sat, ili za napredne vežbače da bude set vežbi za kraj treninga.

Kao samostalni trening praktikujte tabatu četiri puta nedeljno po četiri minuta. Međutim, ako želite ponekad da tabata bude završnica treninga – početnicima se savetuje jednom u 10 dana, srednji nivo utreniranosti jednom nedeljno, a utrenirani dva puta nedeljno.

Tabata trening je način vežbanja čiji izumitelj i pristalice tvrde da garantuje zdravo mršavljenje, definisanje mišića celog tela, smanjenje krvnog pritiska i oslobađanje od stresa.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
09:00  Bolja zemlja
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:05  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Parovi - Nedeljni ručak
16:00  FILM
17:30  Telemaster
18:10  Glamur specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Live
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro