KAKO PREŽIVETI I ZABORAVITI PREVARU: Otkrivamo najbolja rešenja tog problema!

 Kako preživeti i kako zaboraviti prevaru - jedno je od onih koje se ponajčešće javlja u pitanjima naših čitatelja. Amerikanci bi ga verovatno nazvali "pitanjem za milion dolara", a mi... Mi ćemo ga jednostavno nazvati pitanjem na koje je jako, jaaaako teško dati pravi odgovor.

Iskreno ćemo priznati da smo i sami već često pisali o prevarama - a da vam nismo dali rešenje kojem ste se verobatno nadali u našim tekstovima. Hm, hm, možda rešenja i nema? Ili ipak ima, ali je ono za svakog čoveka drugačije?

Preboleti prevaru

Biće da ima nešto istine u ovoj poslednjoj rečenici - jer svatko je od nas jedinka za sebe, ljudsko biće sa svojim specifičnim mentalnim sklopom i sa samo svojim problemima... I svako će se od nas na svoj način nositi s problemima, jednom kad ga snađu i kad se bude prisiljen suočiti sa njima.

O prevarama se piše svašta

U svoju obranu reći ćemo da već godinama čitamo različite tekstove koje pronalazimo na različitim mestima: nešto smo pokupili sa interneta, nešto po knjigama napisanim na ovu temu, a mnogo puta ste nam upravo vi - dragi naši čitatelji - svojim pitanjima i komentarima pomogli da stvari sagledamo iz nekog drugog ugla.

Što se tiče knjiga i interneta, moramo vas nažalost izvestiti da nam silni tekstovi i sva mudrost koja neprijeporno pršti iz njih nije naročito pomogla u potrazi za univerzalnim rešenjem. Zapravo, ako ćemo baš po istini, više smo naučili iz vaših ispovesti nego iz pomalo glupastih i svakako smešnih tekstova koje su napisali svi samoproglašeni stručnjaci zajedno.

Kako smo mi preživjeli prevaru

Dopustite nam zato da s vama podelimo rešenje za koje skrušeno priznajemo da ne mora uopšte biti najbolje. Onako između nas, ne možemo biti sigurni ni da je naš predlog baš nepogrešivo dobar, a naročito ne možemo tvrdimo da će baš to biti rešenje koje će odgovarati baš vama.

Ali vam zato sa sigurnošću možemo reći da je baš ovo rešenje pomoglo nama! Pomoglo nam je onda kad je najviše trebalo: onda kad smo se i sami našli u situaciji u kojoj ste možda sada baš vi.

Prebolite neveru - krenite u akciju

Preživeti prevaru nije lako, i uvek za sobom povlači bezbroj pitanja. Za početak reći ćemo da prvo verovatno ni sami nećete znati šta ćete i kako raditi sa svojim nevernim partnerom. Hoćete li ga ostaviti, hoćete li ostati uz njega, hoćete li oprostiti prevaru ili ipak nećete?

Odluka će pre svega zavisiti od toga kakva ste osoba, a onda i od toga kako će se vaš partner postaviti prema celoj situaciji. Na njemu je da eventualno pokuša uraditi sve što može ne bi li nekako ublažio vašu ljutnju i bol - iako ima i onih koji će se držati kao da se sve to njih uopštee i ne tiče.

Kako zaboraviti prevaru

Ponavljamo, odluka je na vama! Pa šta god odlučili na kraju, naravno da to ne morate (a možda i ne možete) odlučiti odmah sada.

Ono što je verovatno i važnije sada je - da se vratite u život, i da ponovo stanete na noge. A za to mi znamo samo jedan recept: pod hitno se morate pokrenuti i prestati očajavati unutar svoja četiri zida. Znamo da je teško, znamo da vam se neće dati - ali važno je da što pre pronađete onu aktivnost koja će vas dovoljno veseliti da biste radi nje spremno izlazili iz kuće.

Menjajte stare navike

Ako već dugo niste izašli sa prijateljima / prijateljicama - sad je pravi trenutak. Ako volite ples, otiđite petkom ili subotom uveče na ples! Ako ne znate plesati, upišite kurs plesa. Krenite na kurs joge. Počnite učiti karate (naravno, to znanje ipak nemojte praktikovati na partneru, koliko god ljuti bili na njega). Radite nešto što ćete voleti i u čemu ćete uživati.

U svakom slučaju, sklonite se od kuće i od svog nevernog partnera. Možda vam se čini banalnim, ali čak i tako jednostavna akcija kao što je promena okoline i onoga što vam je inače stalno u vidokrugu pomoći će vam da razbistrite misli i odvratite ih od stalno istih scena.

Hoće li vaš partner vaš novi stil shvatiti i prihvatiti? Iskreno, naše je mišljenje da se nakon svega onog što vam je priredio - njega i nema što puno pitati ovde!

Naravno, bićemo realni i reći da će ovo lakše provesti neko sa dvadesetak godina i bez porodičnih obaveza, nego zaposlena majka sa dvoje dece. Ali ipak, ako živite u koliko - toliko normalnom braku i ako ste u iole normalnoj sredini (a ne u srednjovekovnom braku ili nekom drugom krajnje nepoštenom odnosu), sigurno ćete na kraju moći odvojiti nekoliko sati nedeljno za sebe.

Ako to ipak nije slučaj - onda se bojimo da imate i većih problema nego što je sama činjenica da vas je partner prevario...

Promenite razmišljanje

U tom strašnom trenutku kad ste saznali za partnerovu prevaru, naravno da niko ne može razmišljati smireno. Baš naprotiv: sada vam kroz glavu prolaze stotine i stotine različitih ideja, od kojih je vrlo malo uopšte izdaleka razumno, a još je manje onih koje vam zapravo koriste.

Kroz glavu će vam prolaziti bezbrojna pitanja - zašto se ovo događa baš meni, u čemu sam pogrešio / pogrešila, da li su taj drugi ili druga zaista bolji od mene? Još je gore što nećete moći izbeći slike u kojima neprestano (na svoj užas) zamišljate kako vaš partner ljubi ili strastveno miluje tog nekog trećeg... Pravi horor!

Problem je što će vam sve te misli - bez ikakve sumnje - doneti samo novu bol, a nikako olakšanje ili odgovor kako zapravo preboleti prevaru.

I baš smo vam zato savetovali da pronađete svojih pet minuta, odnosno da svaku nedelju odvojite nekoliko sati samo za sebe. Ako ste nas poslušali, onda će vam biti neuporedivo lakše odvojiti se od stresa i stalnog podsećanja na poniženje koje ste proživeli.

Šta god da ste odabrali - jogu, ples, šetnje prirodom, druženje sa davno zaboravljenim prijateljima - okupiraće vas dovoljno da se prestanete stalno podsećati na partnerovu neveru.

Novi način života donosi novi način razmišljanja

Novi način života pomoći će vam da prebolite prevaru, jer će vam doneti neke srećnije misli koje će onda predstavljati vašu sigurnu zonu. To je itekako važno - prijatne misli i nove uspomene sve će češće zaokupljati vaš um i čuvati vas pre nego što opet upadnete u vrtlog ružnih prisećanja!

Nemojte nas shvatiti pogrešno: niko ne tvrdi da ćete ovako smesta i zauvek iz pamćenja izbrisati neprijatnu prošlost! Biće tu naravno boljih i lošijih dana, biće trenutaka kad će vam se činiti da ste preboleli stare rane i onih u kojima ćete otkriti da tome baš i nije tako. Ali stvari će ipak - malo po malo - ići na bolje i tako će loših dana biti sve manje, a dobrih sve više.

Prevara i samopoštovanje

Postanite nezavisni

Poslednji savet koji ćemo vam dati odnosi se na način kako doživljavate sebe. Ako ste do sada čitali nezainteresovano, sad je trenutak da se priberete i obratite pažnju na naše reči - jer se cela priča oko nošenja sa prevarom vrti upravo oko te činjenice!

Sve ono što smo vam savetovali ranije - da se pokrenete, da izađete iz rutine, da napokon počnete odvajati nešto vremena za sebe - sve je to vodilo do ovog poslednjeg koraka. Ako ste nas poslušali, nakon nekog vremena preskočićete poslednju stepenicu našeg malog stepeništa.

A možda sa iznenađenjem otkrijete da je stepenica preskočena sama od sebe i da ste - i ne opazivši kad se je to počelo događati - počeli na sebe gledati drugačijim pogledom!

Da, baš u tom grmu leži zec, dragi naši prevareni i neprevareni čitaoci: za uspešno "ozdravljenje" nužno je da sebe počnete doživljavati i ceniti isključivo prema svojim kriterijumima, a ne više kroz postupke partnera!

Ne dajte da partnerovi postupci određuju vašu vrednost

Ne sumnjamo uopšte da je saznanje o partnerovoj neveri poljuljalo vaše samopouzdanje. Iz vlastitog iskustva možemo vam posvedočiti da je među mnogim pitanjima koja ljudima u takvom trenutku prolaze kroz glavu jedno od prvih ono posebno bolno: pa zar zaista tako malo vredim da je moj partner potražio nešto bolje sa strane?

Ne, dragi moji, to uopšte ne znači da je bilo šta pogrešno sa vama! Prevara nije kritika i nije pokušaj spašavanja veze (ma koliko vas god nastojali uveriti u suprotno), nego samo i jedino kukavički čin nezrele i u sebe nesigurne osobe, koja sama zapravo traži da joj neko drugi kaže pomogne podići posrnuli ego.

Ma je li moguće da su stvari tako jednostavne? Uz sav oprez i pazeći da ne bubnemo neku veliku glupost, sa punom sigurnošću vam kažemo da je baš tako.

Koliko ste i sami krivi za partnerovu neveru? Tu je odgovor!

Za kraj ćemo vam eto dati najiskreniji odgovor na goruće pitanje: koliko uopšte činjenica da ste prevareni ima veze sa samima vama?

Verujte nam na reč - vrlo, vrlo malo!

Nezreo i kompleksima opterećen partner očajnički će tražiti način da nahrani svoj ego, a mi za to vreme možemo dubiti na glavi, uveravati ga da volimo i izvoditi različita druga čuda. Ništa se na kraju neće promeniti ako ste u vezi sa nekim takvim: on ili ona će svejedno napraviti glupost jednom kad sebi utuve u glavu, i to nema baš nikakve veze s nama.

Ovu smo rečenicu ponavljali mnogo puta ranije, i ponavljaćemo je još sto godina ako treba: za svađe i probleme potrebne su dve strane, isto kao što je i za rešavanje sukoba uvek potrebno dvoje. Ali za neveru - e tu se sad krije rešenje - dovoljan je samo jedan!

Naravno da naše reči nećete prihvatiti odmah, dok su emocije još vruće. Za sve treba vremena, pa i za to da vam naši saveti postanu prihvatljivi.

A u međuvremenu? Pa, u međuvremenu nastojte se ipak ne predavati beskonačnoj tuzi i malodušnosti! Borite se i kao mačka dočekajte se na noge čak i kad padnete s trećega sprata. Najteže je pobediti sebe i svoje crne misli, ali jednom kad uspete - cenićete se više nego ikada pre!

 

Izvor: Opusteno.rs
Foto: Arhiva 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost