NAUČNICI TVRDE: Poliglote su mentalno fleksibilnije!

 

Osobe sa znanjem dva i više jezika uspešnije su u raspoznavanju bitnih od nebitnih informacija, kao i određivanju prioriteta kod obavljanja nekoliko poslova istovremeno, u odnosu na one koji koriste samo maternji jezik. Poznavanje više jezika unapređuje mentalnu fleksibilnost, verbalne sposobnosti, stvaranje pojmova i opšte rezonovanje, tvrde stručnjaci sa državnog Univerziteta u Pensilvaniji na osnovu obavljenih istraživanja.

– Ranije se verovalo da dvojezičnost i višejezičnost stvaraju zbrku, naročito su kod dece, a danas znamo da je to prednost. U tome nam pomogli magnetna rezonanca i elektroencefalogram, uz pomoć kojih posmatrano kako mozak radi dok koristi dva jezika – istakla je profesor dr Džudit Krol, rukovodilac istraživačkog tima.

Istovremeno, uz pomoć određenog aparata za praćenje pokreta očima utvrđeno je da osobe sa znanjem dva jezika brže čitaju od onih koji govore jedan jezik. Dr Krol smatra da ovi znalci imaju razvijenije mentalne sposobnosti, zahvaljujući “žongliranju” rečima. Povećane sposobnosti otkrivene su kod osoba u svim starosnim grupama koje su znale dva jezika, počevši od dece koja rastu kao dvojezična do onih koji drugi jezik uče kasnije. Takođe se pokazalo i da znanje dva jezika štiti od Alchajmerove bolesti i demencije.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Freestock.com

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Utorak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Provodadžija
22:00  Parovi - Parograf
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro