Izvor:
27.06.2019 u 06:23
0

NOVE VERZIJE RUSKOG MOBILNOG BANKARSKOG TROJANCA: Šire se internacionalno!

Istraživači kompanije Kaspersky otkrili su da je malver koji krade novac, Riltok, pokrenuo nove verzije i da širi svoj opseg napada iz Rusije u ostatak sveta, počevši od Evrope, tako što se prerušava u usluge popularne u Francuskoj, Italiji i Velikoj Britaniji. Riltkok je prvi put primećen sredinom 2018. godine. Riltok je bankarski trojanac. Oni predstavljaju opasnu pretnju za korisnike pametnih telefona jer su dizajnirani da dobiju pristup finansijskim računima i imovini svojih žrtava, prvenstveno putem krađe kredencijala za prijavu i preuzimanjem sesija internet bankarstva. Trojanci se često prerušavaju u legitimne veb usluge i aplikacije kako bi prevarili korisnika da ih instalira i unese svoje kredencijale i osetljive podatke.

U slučaju trojanca Riltok (ime potiče od reči „Real Talk”), napad obično počinje tako što korisnik primi SMS poruku sa linkom koji vodi na lažni veb-sajt koji liči na popularni sajt za besplatno klasifikovano oglašavanje. Sajt poziva korisnika da instalira novu verziju mobilne aplikacije usluge koja je, u stvari, malver Riltok. Kada se malver preuzme i dobije potrebne dozvole od zaražene žrtve, on automatski postavlja sebe kao podrazumevanu aplikaciju za primanje i pregled SMS poruka. Ovo omogućava napadačima da vide sve SMS poruke, uključujući i kodove za potvrdu za poslovanje bankarskom karticom, kao i da pošalju SMS poruke na druge brojeve za dalje širenje.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter