Izvor:
27.06.2019 u 06:31
0

POBOLJŠAJTE FINANSIJSKE NAVIKE: Evo šta zapravo treba da uradite!

Verovatno nikad niste razmišljali u ovom smeru, ali nije plata od 400 evra, kao ni ona od 2000 evra, ono što određuje kakav će biti vaš životni standard.

Istraživanja su pokazala da više od 50% ljudi, koji su stekli određeni kapital, ostanu bez njega u roku od 10 godina. Dakle nije reč o sticanju novca, već o finansijskim navikama i ophođenju prema istom.

Naš mozak funkcioniše na dva načina, označena kao brza i spora obrada informacija iz sveta, koji nas okružuje. Pri tom se brza odvija bez naše volje, a spora se odvija propraćena našom detaljnom analizom. Brza obrada informacija je emocionalno vođena i impulsivna i vezuje se za naše impulsivne odluke o trošenju novca, dok spora obrada informacija, kontroliše brzu obradu i ukoliko imate veće prioritete od luksuznog letovanja ili šopinga, navodi vas da razmislite koliko vam veću korist kasnije može doneti racionalno ophođenje prema novcu i ušteda.

Uprkos vašim razmišljanjima i stavovima o novcu, on je jedan od vodećih izvora stresa, jer ispravno donošenje finansijskih odluka, predstavlja svojevrsan vid mentalnog napora i crpi dosta naše energije.

Da biste sa svojim novcem postupali ispravno, potrebna je neka vrsta jače emocionalne motivacije.

Da biste se rešili loših finansijskih navika, najvažnije je da otkrijete koji su vaši emocionalni okidači za brzobleto i neracionalno trošenje novca. Kada prepoznajete svoj emocionalni okidač za potrošnju para, odlučite da umesto šopinga u tim trenucima radite nešto drugo, što će vas smiriti, a u budućnosti neće imati negativne posledice za vas. Zapravo, fizička aktivnost je neuporedivo bolji način da se oslobodite stresa, u odnosu na trošenje novca, na ma koju sitnicu, koja će vas samo privremeno obradovati.

Još jedan od efikasnih načina da poboljšate svoje finansijske odluke je da potrošnju novca shvatite kao nagradu za produktivnost i uspešno obavljen zadatak, umesto da ona bude vaš izgovor da utolite tugu.

Možete svakog meseca sebi postaviti jedan finansijski cilj, u vidu uštede, a ako premašite taj budžet, neka višak novca bude vaša nagrada za upornost i istrajnost. Na taj način sebe ćete dodatno motivisati na uštedu.

Razmislite o tome koji su vaši finansijski ciljevi, a zatim osmislite plan, koji će vas, ako ga se budete pridržavali, kroz nekog vremena dovesti do cilja. Ako pametno raspolažete novcem, vi možda jeste konstantno u iskušenju, ali sa druge strane donosite promišljene odluke i sigurno ulažete u svoju bolju budućnost.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter