PRIPREMITE SE ZA SAN: Hronična nesanica okidač za bolesti srca!

 

Svaki drugi hronično oboleli, a najviše onih koji pate od bolesti srca, suočavaju se sa nesanicom. Dodatni rizik, je i ako je osoba starije životne dobi, ako je ženskog pola i ako ima mala mesečna primanja, pokazuju istraživanja.

Doktorka Ivana Stašević Karličić, psihijatar i v. d. direktora Specijalne bolnice “Dr Laza Lazarević”, kaže da hronična nesanica može da pogorša postojeću bolest, ali i da bude okidač za njen nastanak i razvoj:

– Hronična nesanica povećava rizik za obolevanje od kardiovaskularnih bolesti. Jedno od mogućih objašnjenja za ovu povezanost jeste da hronična nesanica svojim uticajem na ćelijske inflamatorne i imunološke mehanizme povećava arterijski krvni pritisak i ubrzava rad srca, što je prva karika za nastanak kardiovaskularnih bolesti.

Problem sa nesanicom mogu da imaju i zdrave osobe. Procenjuje se da je njena učestalost u opštoj populaciji oko 10 odsto.

– Nesanica se definiše kao problem sa uspavljivanjem, održavanjem spavanja tokom noći, ranim buđenjem ili kao “spavanje koje ne odmara” – kaže dr Stašević Karličić.

– Da bi lekar postavio dijagnozu hronične nesanice uslov je da tegobe traju pola godine, tri ili više noći sedmično.

Praksa pokazuje da se pacijent javlja lekaru već kada je ozbiljno ugrožen i umoran i obično navodi da je “pokušao sve”.

– Da bi se nesanica uspešno lečila najbitnije je da se ustanovi njen uzrok. Osim hroničnih bolesti i bolesti srca uzroci nesanice su mnogobrojni – kaže sagovornica.

Doktorka navodi da san neće na oči u situacijama velikih životnih promena i stresa usled čega se “roje misli”, previše nikotina, kofeina, teške hrane i alkohola. Od insomnije pate i depresivni, anksiozni, psihotični, dementni…

– Poremećaj spavanja može da prethodi psihijatrijskom poremećaju, da se razvija paralelno sa njim, a i neki psihotropni lekovi uzrokuju značajan poremećaj spavanja – kaže dr Stašević Karličić.

Na spisku okidača nesanice su i hroničan bol, karcinom, respiratorne bolesti…

Iako se u borbi protiv nesanice često koriste lekovi iz grupe benzodijazepina, neophodan je veliki oprez.

– Ovi lekovi su kontraindikovani kod pacijenata koji imaju problema sa disanjem. Osim toga, oni mogu da budu efikasni u kratkom periodu ili pri povremenoj upotrebi, ali nisu lekovi izbora za tretman hronične insomnije zbog razvoja tolerancije i zavisnosti – navodi doktorka.

U lečenju nesanice, umesto upotrebe “teških” lekova, veća pažnja poklanja se primeni psihološke i terapije svetlošću i vežbama.

– Način razmišljanja i ponašanja vrlo je bitan u tretmanu nesanice. Uz to snažna svetlost sposobna je da resetuje ritmove budnosti i spavanja, dok vežbanje ima pozitivan efekat na kvalitet spavanja, naročito ako se sprovodi predveče – kaže doktorka.

PRIPREMITE SE ZA SAN

Da bi lakše utonuli u san stručnjaci savetuju sledeće mere higijene spavanja:

– udoban krevet za spavanje

– redovno vežbanje

– pravilna ishrana

– smanjen unos kofeina i alkohola

– uvek u isto vreme ići u krevet i ustajati

– izbegavati dnevno dremkanje

– ukloniti iz spavaće sobe televizor

– ustati iz kreveta ukoliko se ne zaspi nakon 30 minuta popiti čašu vode i napraviti “pauzu” 15 minuta

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Petak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Provodadžija
22:00  Parovi - Vruća stolica
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro