Koliko godina života skraćuju pušenje i višak kilograma?

 

Svaki kilogram viška skraćuje život za dva meseca. Svaka kutija cigareta, koju prosečno popušite dnevno, koštaće vas, u proseku, sedam godina života. U drugom slučaju matematika je malo nezgodna, pošto u prosek ulaze svi oni koji su umrli od raka i raznih drugih oboljenja.

Ove zaključke predstavila je grupa naučnika sa Univerziteta u Edinburgu, nakon sprovedenog ogromnog istraživanja DNK uzoraka 606.059 osoba.

Uglavnom su analizirane osobe rođene pre 1940. godine. Naučnicima je posebno bilo zanimljivo očekivano trajanje života kod pušača, uživalaca alkohola, kod onih koji nisu ili jesu završili školovanje do određenog stepena i kod gojaznih osoba.

Naučnike je zanimalo da li su te osobe u svom DNK nosile određene mutacije koje su ih činile prijemčivijim na određeni životni stil, a koji im utiče na trajanje života.

Utvrdili su mutaciju gena koji je uključen u kontrolisanje imunološkog sistema, a koja može da doda sedam meseci života. Otkrili su i mutaciju koja dovodi do povišenog lošeg holesterola, a koja skraćuje život za osam meseci.

Retka genska mutacija APOE, povezana sa demencijom, na kraju dovodi, kako su utvrdili, do proseka od 11 meseci života manje. Druga mutacija, usled koje je takvim osobama pušenje privlačnije nego drugima, skraćuje život za pet meseci.

Naučnici su, ovim istraživanjem, otkrili i to da je 20 odsto svih varijacija trajanja života, po određenim tipovima, nasledno. Istovremeno, oni su do sada otkrili samo jedan odsto mutacija.

Happytv.tv
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
09:00  Bolja zemlja
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:05  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:05  Čađava mehana
16:00  FILM
17:30  Telemaster
18:10  Glamur specijal
20:00  Vesti - Pregled nedelje
21:00  Sudbine
21:40  Čađava mehana
23:00  Novajlije - Izbacivanje
02:30  Posle ručka