PROVERITE: Da li imate sindrom mrtve guze?

 

Koliko vas je do sada čula za sindrom “mrtve guze”? I mi smo se sad prvi put susreli sa ovim izrazom i iskreno smo se uplašili.

Znamo svi šta nam dugo sedenje u stolici, fotelji, pred televizorom, laptopom radi ne samo našem zdravlju, već i određenim telovima tela. Međutim, od puno sedenja može stradati ili da kažemo grubo “odumreti” guza.

Od previše sedenja možete skupiti takozvanu ”glutealnu amneziju”, poznatu i kao sindrom mrtve guze. Ako želite da istaknete donji deo tela, a da pritom ne izgledate vulgarno imamo sjajna rešenja!

Sindrom se razvija kada gluteuis medius (jedan od mišića zadnjice) nije dovoljno angažovan i vremenom gubi svoju funkciju. Još jedan razlog da što pre zaposlite ovaj mišiće jer je upravo on glavni  krivac za lepo oblikovanu i zategnutu guzu.

Posledice koje donosi ovaj sindrom (osime ne tako lepe guze) su bol u lumbalnom delu kičme, kukovima, kolenima, pa čak i gležnjevima.

Ukoliko želite da proverite da li ne patite od ovog sindroma isprobajte Trendelenburg test tokom kojeg morate podignuti jednu nogu u vazduh. Ako vam karlica ”upadne” u deo gde je noga podignuta – trebalo bi da se zabrinete. To znači da je gluteus u tom delu tela slabiji.

Čučnjevi, vežbe za gluteus, šetnja, trčanje samo su neki od načina da pokrenete svoju guzu i sprečite da omiljeni deo tela postane nefunkcionalan.

 

Lepota i Zdravlje
Foto:Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Kviz: Naslovna strana  
11:55  Vesti  
12:05  Provodadžija  
12:55  Vesti  
13:05  Provodadžija  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Suze moje sestre (R)  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Suze moje sestre  
19:00  Čađava mehana  
21:00  Provodadžija  
22:00  Goli život  
23:20  Novajlije - Live  
02:30  Posle ručka