Idealan za baštovane amatere: Žbun lažnog jasmina je prelep i zahvalan dodatak vašem vrtu!

 

Budući da sadrži saponin, lažni jasmin može se koristiti za pranje ruku, ali i izradu kozmetičkih proizvoda. Vrlo je zahvalna biljka koja se može uklopiti u žive ograde ali i stajati samostalno.

Lažni jasmin ili pajasmin biljka je vrlo ugodnog mirisa. Lepa je zimzelena penjačica, slična jasminu, sa blagožutim mirišljavim cvetovima, a otporan je do -10 C.

To je drvenasti grm koji naraste do 3 m visine i blago je povijenih grana. Brzo raste, pa već u drugoj godini nakon sadnje iz korena počinju da izbijaju mladice u obliku šiba, što mu daje kompaktnost i gustinu, pa može postići širinu koliko i visinu.

Cvetaju u grozdovima od kasnog proleća do kasne jeseni. Ova biljka vrlo brzo raste - već druge godine nakon sadnje na stalnom mestu iz korena počinje da izbacuje mladice u obliku šiba što daje kompaktnost grmu i može doseći širinu jednaku visini. Budući da sadrži saponin, može se koristiti za pranje ruku, ali i izradu kozmetičkih pripravaka.

Idealan je za sve koji nisu "prirodno nadareni  baštovani". Najviše voli vlažno tlo, no lako će se prilagoditi svakom tipu tla. Uspeva u senci, ali na suncu će imati puno više cvetova.

U junu se režu precvetali delovi, a snažni mladi izdanci koji nisu cvetali se režu na pola stabljike. Nakon par godina može se dogoditi da su grmovi izgubili svoju kompaktnost i da manje cvjetaju. U tom slučaju potrebno je odrezati pa čak i cele grane kako bi se ponovo oformio grm. Čak i ako ga želite odrezati, budite pažljivi - koren biljke će ponovo poterati mlade izdanke.

Happytv.tv
Foto:Shutterstock

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30  Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Parovi - Jutarnja kafica
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
19:55  Bingo
20:30  Upoznajte Parove
21:00  Ćirilica 
23:20  Parovi - Ispovesti
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro