DRUŠTVENE MREŽE NEGATIVNO UTIČU NA MENTALNO STANJE: Isplanirajte jedan dan u nedelji kad ćete telefon koristiti kao nekad davno fiksni!

 Da li brinete kako da sačuvate razum pored uticajnih društvenih mreža?

Istraživanje koje je nedavno sprovedeno u Americi pokazalo je da više od trećine odraslih osoba smatra da društvene mreže negativno utiču na njihovo mentalno stanje. Samo pet posto smatra da su one blagotvorne, a 45 posto ispitanika koji su učestvovali u studiji Američke asocijacije psihijatara smatra da društvene mreže imaju i pozitivne i negativne efekte.

Nepobitno je dokazano da društvene mreže utiču na depresiju, kao i da izazivaju osećaj zavisti, nisko samopoštovanje i socijalnu anksioznost. Psiholozi imaju šest saveta koji će vam pomoći da sačuvate zdrav razum u vreme društvenih mreža. Vrlo je jednostavno, u stvari...

Odredite sebi tačno vreme i prilke u kojima ćete uopšte skrolovati, recimo posle doručka, uz kafu, i držite se toga. Nemojte sebi dozvoliti da lajkujete objave nepoznatih ljudi dok večerate sa osobom koju volite, ili provodite vreme sa decom. Periodi detoksikacije su super, videćete - isplanirajte jedan dan u nedelji kad ćete telefon koristiti kao nekad davno fiksni.

Ako želite da se sa nekim nešto dogovorite, pozovete tu osobu, sećate se? Obratite pažnju na to kako se osećate. Ako ste umorni, prestanite da skrolujete. Vreme je za spavanje. Ako ste nervozni, nemojte dodatno dizati sebi tenziju gledajući tuđe navodno savršene živote.

Poslušajte onaj razumni deo sebe, koji vas povremeno opominje i podseća vas da život nije ono što vidite na instagramu. Povremeno se zapitajte zašto to radite. Ako je prva stvar koju uradite kad otvorite oči skrolovanje da vidite da niste nešto propustili dok ste spavali, zapitajte se zašto to radite.

I probajte da sebi postavite isto to pitanje - zašto svaki put kad uzmete u telefon da bacite pogled na bilo koju društvenu mrežu. Budite izbirljivi. Tokom vremena, verovatno ste nakupili prijatelja i prijatelja...

Pa, birajte. Stvarno. Ako sa nekim ne biste popili kafu uživo, zašto biste se dopisivali na mrežama? Nemojte dozvoliti da vam mreže zamene stvarni život. Ako je vaša drugarica dobila bebu, ok je da bacite pogled na njene profile, da vidite šta ima novo.

Ali... ako beba ima već šest meseci, a vi je niste upoznali... zapitajte se da li želite da budete takva osoba.

 

Izvor: Opusteno.rs
Foto: Arhiva 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Subota
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
10:00  Parovi - Kućni savet
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:00  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Čađava mehana
15:30  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Glamur Specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Roditeljski sastanak
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro