Izvor:
17.10.2016 u 23:11
0

EKSLUZIVNO, PROCURELI DOKUMENT: Evo šta su Nemci mislili o ustašama, četnicima, partizanima…

Poznati jugoslvoenski i srpski disident Milovan Đilas je ovako opisao tok svojih pregovora o razmeni zarobljenika sa Nemcima. Zanimljiv je, u tom smislu, njegov opis nemačke vojske.

"Nemačka vojska nije nimalo ličila na automatizovani, nemisleći ljudski stroj. Meni se nije učinila ni izdrilovanom, a odnosi starešina-vojnik su bili čak srdačniji nego u drugim vojskama: niži oficiri su jeli s vojničkog kazana, bar tu na bojištu. Štaviše, nije izgledala ni osobito organizovana, a nikako nije bila slepo poslušna. Njena borbenost i homogenost poticale su ih drugih – nacionalnih i životnih, pa tek iz nacističkih izvora… Ljudi kao i drugi, nesrećni što ih je lanac zbivanja uvalio u rat, ali rešeni da pobede – da ne zapadnu u novi, još gori poraz i sramotu."

Evo kako su nemački oficiri sa kojima je pregovarao gledali na zaraćene strane u ondašnjoj Jugoslaviji:

"Nemački oficiri su s prezirom govorili o četnicima i domobranima. O ustašama – da su surovi i da nemaju iskustva i istinske vojničke organizacije: mi smo se s tim slagali, dodajući da se ustaše bore kao oni koji su sebe učinili očajnicima. Upitali su nas: Otkud vam onolike haubice? – Uzvratili smo da smo ih oteli Italijanima. A oni, s vragolastom ironijom: Pa da, a kome bi drugo! Naši dragi saveznici!"

Happytv.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter