Izvor:
20.10.2016 u 02:51
0

MISTERIJE NAJČUVENIJEG BRODA SVIH VREMENA: Ovo su zanimljivosti o „TITANIKU“ koje niste znali

Više od sto godina nakon što je nestao na dnu Atlantskog okeana, još uvek se raspredaju priče o čuvenom „nepotopivom brodu“…

Nije isključeno da je za sve kriv pun mesec

Naučnici gotovo da su prihvatili novu teoriju po kojoj je pun mesec, koji je obasjao nebo mesec dana pre sudara, zaslužen za katastrofu koja je odnela .života. Donald Olson sa teksaškog Univerziteta „San Markos“ tvrdi da je pun mesec 4. januara stvorio neobično jaku plimu koja je poslala ledeni breg severno, nanevši ga na glavnu putanju „Titanika“.

Kako naučnici tvrde, Mesec je tada bio veoma blizu Zemlji, a ponovo će nam se toliko približiti tek 2257. godine.

Oko pet novih „Titanika“ bi se moglo napraviti od novca koji je zaradio istoimeni film

Naučni centar u Kaliforniji izračunao je da bi danas bilo potrebno 400 miliona dolaraza izgradnju ovakvog broda. Film „Titanik“ koji je režirao Džejms Kameron je od 1997. godine zaradio 1,84 milijardi dolara, što bi bilo dovoljno da se napravi 4,6 replika ovog broda. U ovu cifru nije uračunat novac zarađen 3D verzijom filma koji se 2012. ponovo našao u bioskopima.

Nova istraživanja pokazuju da je i prelamanje svetlosti bilo kobno

Britanski istoričar Tim Maltin veruje da je atmosfera u noći potapanja stvorila usliove koji su otežali posadi da uoči ledeni breg. Takođe, i drugim brodovima je bilo teško da uoče „Titanik“ i pomognu putnicima.

Neobično prelamanje svetlosti koje se odvija noću izaziva priviđenja, što je zabeleženo na brodovima koji su se te noći nalazili u blizini „Titanika“.

„Titanik“ i dalje zarađuje

Bendžamin Gugenhajm, milioner koji je putovao „Titanikom“, jeo bi obroke koji su uključivali odreske ovčetine i dimljenu sardinu. Ovaj primer obroka naveden je u detaljnom meniju restorana slavnog broda, koji se može naći na aukciji, a očekuje se da će biti prodat za najmanje 95.000 dolara.

Međutim, i brojni drugi artifakti će se takođe naći u prodaji, tako da će kolekcionari s dubokim džepom biti u prilici da licitiraju za mnoštvo predmeta – od srebrnine do komadića stvarnog broda. Ova zbirka se procenjuje na 189 miliona dolara.

Mesto na kom je napravljen postalo je istorijski spomenik

Kako prenosi BBC News, preko dva miliona je izdvojeno za da se očuva dok u Belfastu u kojem je „Titanik“ napravljen, što je najveća pojedinačna investicija koju je izdvojilo britansko Ministarstvo za zaštitu životne sredine kako bi sačuvalo neki istorijski spomenik.

Alkohol

Na brodu se nalazilo 20 hiljada flaša piva, preko hiljadu i po flaša vina i osam hiljada cigareta. Sve ovo je bilo namenjeno putnicima prve klase.

Neprekidna muzika

Po ukravanju na „Titanik“, putnici prve klase su dobijali knjigu s 352 pesme. Muzičari na brodu su morali da znaju da odviraju svaku, i to po redosledu koji bi im putnici zatražili.

Među preživelima ima i životinja

Od devet pasa, koliko ih se ukrcalo na brod sa svojim vlasnicima, samo dva su preživela – pomeranac i pekinezer.

„Titanik“ nije jedini koji je uništio ledeni breg

Brodovi su nastavili da se bore sa ledenim bregovima do danas. Tako je posada jednog ribarskiog broda, nakon što je on udario o ledeni breg, morala da izbaci sav teret i sačeka skoro dve nedelje za spasavanje.

Olupina kao otvoreni muzej

Olupina Titanika se nalazi skoro 600 kilometara od obale Njufaundlenda na dubini od 3.800 metara. Pronađena je 1. septembra 1985. godine, kada je bivši marinac i profesor okeanografije Robert Balard sa svojom posadom. Vlade SAD-a, Kanade, Francuske i Velike Britanije su se dogovorile 2004. godine da će se ostaci Titanika čuvati netaknuti, kao i da će zaštititi lokaciju na kojoj se nalazi.

National Geographic.rs
Foto: History.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter