Izvor:
18.08.2019 u 15:39
0

MORSKI VAZDUH I VODA MOGU BITI PRAVI LEK: Ako mnogo vremena provodite za računarom, letovanje na moru će pomoći da ih odmorite!

Nama je sasvim dovoljno i to što u njemu jednostavno uživamo, ali more za nas čini mnogo više od divnog relaksirajućeg efekta.
Morski vazduh i voda zaista su dobri kako za našu dušu, tako i za telo i mogu biti pravi lek.

Lečenje morskom vodom

Grci su bili prvi koji su primetili lekovito delovanje mora. Popularna talasoterapija – lečenje morskom vodom – potiče iz Grčke. Na grčkim ostrvima Rodos i Krf talasoterapija se primenjivala još pre 2.500 godina. Koristila se za lečenje bolesti poput ekcema, artritisa, astme, psorijaze i bolova u leđima. Hipokrat je otkrio lekovita svojstva morske vode promatrajući njeno delovanje na rane. Primetio je da voda ubrzava zarastanje rana, sprečava infekciju i smanjuje bol. U Francuskoj su još sredinom XIX veka otvoreni centri za lečenje zdravstvenih tegoba uz pomoć supstanci dobijenih iz mora i morske vode. Koje tačno dobrobiti donosi letovanje na moru?

Morska voda sadrži životno važne elemente

More sadrži sve elemente važne za naš život – natrijum, magnezijum, kalcijum, kalijum, silicijum, čak srebro i zlato. Morska voda duboko prodire u kožu i time omogućava delovanje minerala i elemenata u tragovima. More, takođe, sadrži alge koje obiluju mineralnim supstancama. Alge se odavno smatraju izvorom zdravlja i lepote. Podstiču obnavljanje ćelija, poboljšavaju izgled kože, stimulišu metabolizam, jačaju imunitet, sprečavaju upale, čiste kožu i pomažu u uklanjanju celulita.

More blagotvorno deluje na astmu i alergiju

Morska so ima svojstva antiseptika i antihistamina, zbog čega je blagotvorna kod kožnih alergijskih reakcija. Svetske pedijatrijske bolnice već dugi niz godina uspešno koriste kupke sa morskom solju za lečenje i ublažavanje alergija. Čist morski vazduh, zasićen negativnim ionima, olakšava disanje i povoljno deluje na osobe koje boluju od astme.

Sunčanjem snadbevamo telo vitaminom D

Sunčanje donosi ne samo lep ten, nego nas snadbeva vitaminom D koji je toliko potreban našem organizmu. Nedavna istraživanja potvrđuju da on igra ključnu ulogu u sprečavanju mnogih bolesti, uključujući multiplu sklerozu i rak. Da biste dobili vitamin D ne morate se sunčati na najvećoj vrućini. Za sunčanje odaberite prepodnevne ili večernje sate. Obratite pažnju da kreme za sunčanje sprečavaju sposobnost kože da stvara vitamin D.

Boravak na moru oslobađa od stresa

Šta još ima tako opuštajuće delovanje kao sunce, lagani povetarac i šum talasa? Letovanje na moru daje priliku da zaboravimo na svakodnevne probleme i u potpunosti se opustimo. Magnezijum, koji morska voda sadrži u visokom postotku, dokazano deluje u borbi protiv stresa. Alternativni lekari smatraju da stres može delovati kao okidač u razvoju mnogih bolesti. Zbog toga iskoristite godišnji odmor da biste se oslobodili svog najvećeg neprijatelja.

Morski vazduh je bogat negativnim jonima

Morski vazduh sadrži negativne jone i ozon koji podstiču duboko disanje. Negativni ioni osnažuju imunitet, poboljšavaju koncentraciju, smanjuju nesanicu, depresiju, glavobolju i umor, povoljno deluju na ljude sa astmom i alergijom. Vazduh zasićen negativnim jonima možemo pronaći u šumama i planinama, blizu vodopada, reka, okeana i mora. More ublažava artritis i bolove u leđima. Zahvaljujući svom sastavu morska voda olakšava bol, smanjuje upale, opušta i podstiče oslobađanje viška tečnosti iz organizma. Zbog toga kupanje u moru donosi olakšanje osobama koje pate od reume, artritisa, bolova u leđima i mišićima.

Morska voda podstiče čišćenje organizma

Zašto je morska voda odličan izbor za čišćenje organizma? Zato što kupanje u morskoj vodi podstiče funkcije organa koji filtriraju i izlučuju štetne supstance iz organizma, kao što su jetra, bubrezi i koža. Nataložene štetne materije počinju da se kreću preko limfe i krvotoka prema površini, a so olakšava proces izlučivanja. Kupanje u moru podstiče izmenu materije i čišćenje od štetnih sastojaka ne samo kože i vezivnog tkiva, nego i kompletnog organizma.

More leči kožne probleme

Morska so je neobično bogata različitim sastojcima. Među osamdesetak različitih minerala, elemenata u tragovima, karbonata i sulfata, prisutni su i kalcijum, kalijum, brom, natrijum, mangan, magnezijum, jod, gvožđe, fluor i silicijeva kiselina. Zbog svog bogatog sastava, morska voda blagotvorno deluje na kožu i pomaže kod brojnih kožnih tegoba poput dermatitisa, psorijaze i ekcema.

More podstiče kreativnost i emocije

More i uopšteno element vode oduvek su bili povezani sa kreativnošću i osećajima. Boravak u blizini vode može podstaći emocije, intuiciju, maštu i kreativnost.

Blagotvorno deluje na zdravlje očiju

Plava boja mora i gledanje u daljinu povoljno deluju na oči. Ako mnogo vremena provodite za računarom, letovanje na moru će pomoći da ih odmorite.

Ako ne možete otići na more

Odličan godišnji odmor možete isplanirati čak i kod kuće. Šetajte po šumi, vežbajte, sunčajte se, kupajte se u reci ili jezeru, izbegavajte stres, ostavite televizor, mobilni, računar i video igrice, uzmite sa police svoju omiljenu knjigu – čitajte! Priuštite sebi više sna nego inače, nabavite morsku so i kod kuće pravite kupke od morske soli.

More je idealno za sportske aktivnosti

Plivanje, ronjenje, surfovanje, morski aerobik, odbojka na plaži… Letovanje uz more je idealno za sportske aktivnosti koje su dobre ne samo za oblikovanje tela. Sport i zdravlje su usko povezani. Zapravo, bez sporta nema zdravlja. Zato uronite u vodu i uživajte u sportskim aktivnostima koje pruža more!

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter