Izvor:
09.05.2016 u 00:39
0

OPREČNA MIŠLJENJA ARHEOLOGA: Grob kraljice NEFERTITI ipak NIJE blizu grobnice faraona?

Egipatski arheolozi odbacili su danas na konferenciji za novinare u Kairu teoriju prema kojoj se iza zidova grobnice faraona Tutankamona nalaze tajne komore za sahranjivanje.

Bivši egipatski ministar za antikvitete i poznati egiptolog Zahi Havas odbacio je tvrdnje da iza zidova grobnice leže neotkrivene komore u kojima je i grob kraljice Nefertiti, supruge faraona Ahenatona i jedne od najslavnijih ličnosti drevnog Egipta.

Havas je dodao da je osnovanost te teorije utvrdjivana temeljnim radarskim skeniranjem grobnice i ocenio da je takvu tehnologiju bolje upotrebiti za ispitivanje grobnica za koje je već dokazano da sadrže zapečaćene komore.

Tvorac sporne teorije, britanski egiptolog Nikolas Rivs, tvrdi da su prvi rezultati radarske ekspertize pokazali da se iza zapadnog i severnog zida grobnice nalaze dva otvorena prostora sa metalnim obeležjima.

Rivs je rekao da je tragao za dokazima koji bi opovrgli njegovu tvrdnju, ali da je umesto njih našao dokaze da se iza zidova Tutankamonovog groba zaista nalazi još nešto.

Egipatski ministar za antikvitete Haled el-Anani koji je takođe prisustvovao konferenciji, rekao je da će skeniranje grobnice biti nastavljeno u skladu sa preporukama stručnjaka, ali da njeno otvaranje neće biti dozvoljeno dok se sa sigurnošću ne utvrdi da iza nje postoji neistražena šupljina.

Beta
Foto: Twitter/Global Chunk

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter