Izvor:
11.09.2019 u 18:30
0

ZABORAVLJENE LEPOTE: Gradovi u POLJSKOJ koje morate posetiti!

Poljska je zemlja bogate istorije, ali danas je to država koju treba da staviti na spisak destinacija koje treba posetiti. Gradovi su se preporodili, pa i te kako imaju šta da ponude.

Osim Varšave i Krakova, koji su odavno poznate turističke destinacije, treba upoznati i druge prelepe gradove Poljske.

Gdanjsk

Stari grad u Gdanjsku izgleda kao da je sagrađen od kućica od medenjaka. Nanizane srednjovekovne građanske kuće krase centar grada, koji je nekada davno bio veoma moćan lučko-trgovački centar.

Svaka kuća je vlasništvo nekog od tadašnjih bogatih trgovaca, a fasade oslikavaju robu kojom se trgovalo. Novija istorija grada ima veoma mračne periode. Od stradanja Jevreja u Drugom svetskom ratu, pa do radničke pobune i pokreta Solidarnost, koji se baš iz luke u tom gradu proširio po celoj Poljskoj.

Glavna atrakcija grada, osim Starog grada i luke, je i Muzej Drugog svetskog rata. Nedaleko od Gdanjska, na severu uz obalu Baltičkog mora, nalazi se Sopot, omiljeno i najpopularnije poljsko primorsko letovalište, sa širokim i dugačkim peščanim plažama.

Lođ

Industrijski grad, treći po veličini u Poljskoj, nije uvek bio na listi najlepših gradova, ali je sa modernim postsocijalističkim razvojem uspeo da postane jedno od najživopisnijih mesta. Postao je centar alternativne kulture, biznisa i finansija.

Nekada monumentalne fabričke hale industrije tekstila danas su pretvorene u galerije, društvene centre, muzeje, konferencijske dvorane i luksuzne industrijske apartmane.

Iako prilično ruiniran za vreme socijalizma, grad je uspeo da sačuva svoje zaista impresivno i bogato arhitektonsko nasleđe. Kuće i zgrade koje su gradili bogati industrijalci u prošlosti i danas su ukras grada, koji je definitivno pravo otkriće.

Vroclav

Šareni Vroclav je teško ne zavoleti. Mnogi ovaj grad, veličanstvenog gotičkog Starog grada, smatraju najlepšim gradom u Poljskoj. Najbolje ćete videti lepotu Starog grada ako posetite vidikovac na vrhu tornja baptističke katedrale Svetog Jovana.

Grad je poznat po figurama patuljaka, kojih ima na stotine i koje su postale prava turistička atrakcija. Nedaleko od grada, na jugu, nalazi se jedna od najlepših prirodnih atrakcija Poljske. Stenovita formacija Bledne Skali u okviru nacionalnog parka Stolove planine na severnim padinama Sudeta.

Torunj

Torunj je grad prepoznatljive arhitekture. Smatra se biserom među poljskim gradovima zahvaljujući gotičkoj arhitekturi od crvenih cigala. Preživeo je Drugi svetski rat gotovo netaknut. Zbog izuzetne arhitekture i prelepe mešavine gotike, baroka i manirizma, Unesko je njegov Stari grad stavio na Listu svetske baštine.

Rodno je mesto Nikole Kopernika, astronoma, koji je doneo preokret u nauci u 15. veku utvrdivši da se Zemlja okreće oko Sunca, a ne obrnuto kako se do tada smatralo. Grad je danas poznat po proizvodnji medenjaka kojima je čak posvećen i jedinstven muzej.

Poznanj

Grad koji je u Poljskoj poznat kao centar kongresnog turizma jedan je od najstarijih poljskih gradova. Poznanj se u moderno doba ističe se najboljim životnim standardom u Poljskoj.

Prelepim starim centrom grada dominira katedrala Svetog Petra i Pavla, sa koje se pruža pogleda na dinamičnu pijacu na centralnom gradskom trgu i prelepu renesansnu gradsku kuću.

b92.net
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter