Izvor:
13.10.2019 u 11:21
0

PORODIČNE FINANSIJE: Najčešće greške na koje morate da obatite pažnju! (FOTO)

Izdvajamo neke od naješćih grešaka kada je u pitanju vođenjeporodičnih finansija. Izbegavajte ove poteze kako bi vam familija bila finansijski stabilna.

Svi mi znamo da vođenje računa o finansijama može biti veoma naporno, ali pametno raspolaganje sredstvima svih ukućana znači bezbrižniji život i lakše realizovanje ličnih i finansijskih ciljeva. Ključ je da se tome aktivno posvetite, bez ikakvih odlaganja ili izbegavanja obaveza.

Kako biste uspešno vodili finansije morate biti svesni i najčešćih zamki u koje parovi i porodice zapadaju prilikom kreiranja njihovog porodičnog budžeta.

Zaboravljanje na štednju

Bilo koji dobar finansijski savetnik naglasiće važnost štednje za budućnost – za hitne slučajeve, za školovanje dece, za penzionisanje… Pobrinite se da i vi deo svog zajedničkog novca odvajate na štedni račun za zajedničku budućnost. Dobro bi bilo kada biste svaki mesec izdvajali oko 10 posto svojih prihoda, da napravite trajni nalog koji će odmah čim plata legne skidati taj iznos. Tek tada sa preostalim novcem napravite budžet. Ako štednju ostavite za kraj meseca – videćete da ćete taj novac već potrošiti na neke druge nepotrebne sitnice i neće vam ništa ostati za štednju.

Podcenjivanje troškova

Kada su porodične finansije u pitanju puno je bolje preceniti troškove. Klasična greška koje porodice prave je da dozvole optimizmu da se upetlja u stvaranje realističnog budžeta. Ne pravite sebi uslugu stvarajući budžet koji ne odgovara vašim novčanim potrebama. Najvažniji su realni pogled na finansije i iskrenost prema samima sebi, pa tako i budžetu sa kojim možete živeti. Podcenjivanje troškova samo će dovesti do dugova, frustracija i neuspeha.

Trošenje iznad mogućnosti

Budžet će funkcionisati jedino ako ga se držite. Nemojte biti nemarni i dozvoliti da vas namame reklame ili sniženja, ili pak da nastavite sa svojim lošim navikama kupovanja onog što želite, kada god to poželite. Pre nego što se odlučite za kupovinu, bilo da se radi o novom outfitu, kozmetici ili nečem trećem, prvo bacite pogled na finansije i saznajte možete li si priuštiti taj trošak ovaj mesec – bez probijanja budžeta.

Ne planirate ekstra izdatke

Planiranje budžeta započnite nabrajanjem troškova za koje znate da ih definitivno imate svaki mesec – otplate kredita, računi, benzin, hrana… To su sve troškovi koje lako možete proceniti koliki će biti. A važno je ostaviti prostora i za ekstra izdatke na koje se možete osloniti. Nikad ne znate šta će se dogoditi – hoće li se vašem detetu polomiti naočare ili će se nešto na automobilu pokvariti… U ekstra izdatke mogu spadati i odlazak u bioskop ili na večeru u restoran. Redovno vodite računa o tome na šta sve trošite i koliko često vam iskoče ti nepredviđeni troškovi, tako ćete otprilike znati i koliko vam je novaca potrebno izdvojiti za to.

Negativan stav

Pristupite stvaranju porodičnog budžeta sa pozitivnim stavom i neka vam bude jasna svrha planiranja finansija. Želite li što brže otplatiti nagomilane dugove? Uštedeti za putovanje ili da samo prijatnije i bezbrižnije živite? Stvaranje budžeta je prvi korak u ostvarivanju ciljeva koje ste postavili za svoju porodicu – i to je dobra stvar. Kao i u životu, uspeh će doći kada mu pristupite sa entuzijazmom.

Izvor: Opušteno.rs
Foto: pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter