Izvor:
17.10.2019 u 12:20
0

DOLINA SMRTI: Šta niste znali sve o njoj!

Pustinjska Dolina smrti u istočnoj Kaliforniji je mesto ekstremnih temperatura, visina i životne sredine što je čini središtem nekim od najspektakularnijih prirodnih i istorijskih fenomena koji su ikada zabeleženi na našoj planeti.

1. UMETNIČKA DELA U DOLINI SMRTI DATIRAJU IZ 3.000 GODINE P.N.E

Neki od najstarijih zapisa ikada se mogu pronaći obojeni ili oblikovani na stenama u Dolini smrti. Smatra se da su neka od tih dela stvorili ljudi iz Meskit flet kulture, koji su u ovoj dolini živeli od 3000 godine p.n.e do I veka n.e. Međutim, veruje se da je većina dela nastalo zahvaljujući Saratoga kulturi, koja je ovde boravila između 500 i 1000 godina n.e.

2. DOLINA SMRTI DRŽI REKORD NAJVIŠE ZABELEŽENE TEMPERATURE U SAD-U

Dolina smrti je poznata po subtropskoj pustinjskoj klimi, a posetioci mogu da očekuju topla i duga leta i kratke zime.

Međutim, 10. jula 1913. godine je u Fernis Kriku, području Doline Smrti, izmerena temperatura od 56 stepeni Celzijusa, što je najviša temperatura zabeležena ikada u SAD-u.

3. DOLINA SMRTI – DOM PREKO 1000 RAZLIČITIH VRSTA BILJAKA

Uprkos ekstremnim temperaturama i pustinjskom okruženju, Dolina Smrti ima iznenađujuće razvijen život biljaka. Neke se nastane na dnu doline i prilagođavaju se oskudnim količinama padavina rastom neverovatno dugog korenja. Korenje se ili spusti do 100 metara u dubinu kako bi uhvatilo vlagu iz nižih nivoa tla ili se raširi kako bi skupilo bilo koju količinu vlažnosti. One takođe imaju posebno lišće koje sporo isparava, što im omogućava da zadrži vlagu što je duže moguće.

4. U DOLINI SMRTI POSTOJI VIŠE 100 GRADOVA DUHOVA I RUDNIKA

Dolina smrti nije bila destinacija samo The lost 49ers, grupi pionira sa istočne obale SAD-a, koji su 1849. godine za vreme kalifornijske zlatne groznice prelazili dolinu na putu do zlatonosnih polja. Dolina smrti se nalazila na ruti mnogih tragača za zlatom. Tokom srednjeg i kasnog XIX veka, mali gradovi su se proširili celom regijom, kada je sve više putnika počelo da koristi Dolinu kao usputnu stanicu. Ovo je postalo još učestalije kada su hiljade rudnika zlata, srebra, bakra i boraksa počeli da se pojavljuju na zapadu. Međutim, primitivna tehnologija i nedostatak vode su otežali iskopavanje rudnika. Kada je zlatna groznica počela da bledi, središnji gradovi su krenuli da se zatvaraju. Mnogi su narušeni vremenskim uslovima, a neki postoje i danas.

5. DOLINA SMRTI KAO NAJNIŽA TAČKA U SJEDINJENIM AMERIČKIM DRŽAVAMA

Najniža tačka u SAD-u se nalazi upravo u Dolini smrti (sliv Badwater), koja se nalazi 86 metara ispod nivoa mora. Tu se nalazi nizak nivo loše vode (po čemu je mesto i dobilo ime) koja nije za piće, ali privlači floru i faunu.

6. SKOTIJEV ZAMAK U DOLINI SMRTI

Vilijam E. Skot ili Skoti je ubedio milionera iz Čikaga Alberta Museja Džonsona da investira u imovinu u Dolini Smrti. Skoti je rekao Džonsonu da postoji izobilje zlata u lokalnom rudniku, ali kad se ispostavilo da to nije istina, njih dvojica su nastavili da se druže i ostvarili neobično prijateljstvo.

Godine 1922. počeli su izgradnju kuće na Džonsonovom posedu od 6.070.284 kvadratnih metara u regiji Grapevine u Dolini Smrti. Koristili su tekuću vodu za napajanje kuće, a imali su čak i pelton točak koji napaja generator i koji se brine o napajanju kuće električnom energijom.

nationalgeographic.rs
Foto: arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter