Izvor:
01.11.2019 u 22:06
0

NEMATE PRAVU MOTIVACIJU: Otkrivamo vam par trikova za kvalitetno UČENJE!

Naučiti kvalitetnije učiti je prvi korak ka tome da uspešno savladate pojedino gradivo. Puno je važnije i bolje kvalitetnije učiti i potrošiti manje vremena nego gubiti sate i sate ne koncentrisani i ne naučiti sve kako treba.

Utvrdite i odredite koje vam je najbolje vreme za učenje. U to vreme učite najteže, najvažnije i najzahtevnije gradivo. Neko voli učiti tokom dana, neko tokom noći. Nekome više paše jutro, a nekome predveče. Važno je saznati šta vama lično odgovara.

Svakog dana odredite prioritete šta trebate učiti i strogo ih se držite. Odredite predmete koji su taj dan na rasporedu. Bilo da se radi zbog količine gradiva koje se nakupilo pa postaje dosta opsežno, ili se možda bliži ispit pa bi bilo dobro pripremiti se za pojedini predmet.

Kada uspešno završite planirani zadatak i učenje odradili kako treba, nagradite se izlaskom, druženjem, čitanjem knjige, gledanjem filma ili serije. Tako ćete odlično balansirati vreme provedeno za vaše obaveze i vreme koje sebi priuštite za uživanje.

Kada učite, izbegavajte ometanja; obavestite okolinu da učite, stavite natpis na vrata da vas ne ometaju, zaključajte se u sobu, isključite telefon (uključite sekretaricu pa se javite posle učenja). Na taj način ćete sebi osigurati neprekidnu koncentraciju.

Ako učite u grupi, raspodelite zadatke i odgovornosti pa će i zajedničko učenje biti efikasnije. Puno ljudi ne može kvalitetno učiti u grupi. Kada ste sa svojim prijateljima onda vam je zabava na prvom mestu, a učenje je nužno zlo. Ako se ne možete fokusirati na učenje u grupi, izbegavajte ga. Ili još bolji savet, koristite ga jedino za ponavljanje kada ste već sve naučili pa na taj način radite sami sebi proveru znanja.

Ne prelazite često sa predmeta na predmet. Fokusirajte se dovoljno dugo na jednom predmetu da u potpunosti usvojite definisanu celinu. Učeći malo jedan predmet pa drugi, pa se ponovo vraćajući na prvi radi konfuziju u vašoj glavi. Tek kada ste sigurni da ste naučili jedan pređite na drugi.

Počnite učenje na vreme da izbegnete otkriće da zadatak ne možete završiti na vreme i da sve ne stignete zapamtiti za tako malo vremena. Na taj način ćete biti u toku sa gradivom i svaki put kada ćete učiti trebaće vam manje vremena nego kada se nakupi gomila gradiva.

Utvrdite najbolje okolnosti za učenje (da niste ometani, da niste u skučenom prostoru, da je sve na dohvat ruke (knjige, mape, olovke…), da vam je udobno (ali ne previše!).

Postavite realne rokove za učenje da se ne dovedete u stresnu situaciju zbog kašnjenja jer kada se nađete strahu da ne možete sve stići, tada ćete gubiti nadu i nećete se moći posvetiti gradivu i onome što je zaista bitno.

Izvor: opusteno.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter