Izvor:
05.11.2016 u 02:58
0

Saznajte ono što do sada verovatno niste znali: 10 nasjtarijih mesta na svetu

Uživajte u mističnom putovanju kroz nalazišta, pećine, hramove i gradove koji su odavno ispisali stranice istorije.

Iz knjige National Geographic-s Destinations of a Lifetime:

1. Alep (Sirija)

Smatra se da ovaj drevni grad, raskrsnica civilizacije datira preko 8.000 godina. Nekada dragulj Bliskog istorka, tvrđava iznad modernog Alepa je delom uništena zbog rata u Siriji.

2. Poluostrvo Burupu (Australija)

Murujuga, takođe poznat i pod modernim imenom poluostrvo Burup, nalazi se na severozapadu Australije i dom je potencijalno najstarijih i najugroženijih petroglifa. Neke od više od milion slika su stare više od 40.000 godina.

3. Erbil (Kurdistan, Irak)

Jedno od najstarijih stalno naseljenih mesta na Zemlji, ovo naselje se nadvija preko modernog Erbila, glavnog grada Južnog Kurdistana i pokazuje znakove okupacije koja datira iz V veka p.n.e. Jedan je od najnovijih lokaliteta pod zaštitom Uneska od 2014. godine.

4. Gobekli Tepe (Turska)

Izgrađen početkog desetog milenijuma p.n.e, Gobekli Tepe izgleda kao ponovno stvaranje raja sa stelama (kamenim ili drvenim pločama) u koje su urezane slike egzotičnih biljaka i životinja. Sada se u pustinji nalazi džinovski kompleks hrama u kome su pronađene drevne ljudske figure.

5. Pećina El Kastiljo (Španija)

Najstariji poznati crteži na svetu se nalaze u pećini El Kastiljo, u Kantabriji na istoku Španije. Smatra se da su crteži stari više od 40.000 godina, a mnoge od slika su otisci ruku, koje su umetnici napravili tako što su duvali boju iz usta.

6. Pećina Lasko (Francuska)

Više od 2.000 slika konja, krava, mačaka i ptica i njihovi lovaca izgledaju živopisno i danas, kao i tada kada su nastale pre više od 17.000 godina. Otkrivena 1940. godine u delu koji se sada naziva jugozapad Francuske, pećina je zatvorena za posetioce, ali njena replika je otvorena.

7. Potok pećina (Slovenija)

Kromanjonci su našli utošičte u ovom kompleksu pećina u centralnoj Evropi, koristeći skoro 7.010 metara krečnjačkih tunela kao ritualni prostor i lovnu stanicu pre otprilike 36.000 godina u Sloveniji.

8. Jerihon (Izrael)

Zidovi Jerihona su se srušili, a njihovi ostaci su postali glavna turistička atrakcija u ovom gradu na zapadnoj obali, koji je osnovan možda pre 11.000 godina i koji spada u najstarije naseljena nalazišta na svetu. Obližnja žičara odvodi posetioce na zapad, na Goru iskušenja, gde je prema Bibliji đavo iskušavao Isusa za vreme njegovog četrdesetodnevnog posta.

9. Hramovi Džgantija (Malta)

Negde oko 3.600 p.n.e, drevni hramovi Džgantije su izgrađeni na ostrvu Goco na Malti i spadaju u najstarije neolitske strukture na svetu. Smatra se da su posvećene Gei, Velikoj Majci Zemlje, a prema legendi su je izgradili divovi.

10. Skara Bre (Škotska)

Naseljen pre više od 5.000 godina, neolitski grad Skara Bre se nalazi na Mejnlandu, najvećem ostrvu u arhipelagu Orknijskih ostrva. Jake oluje su 1850. godine dovela do njegovog otkrića, pronalazeći kamene krovove, svečane strukture i čak i nameštaj.

National Geographic
Foto: AFP

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter