Izvor:
16.02.2017 u 01:07
0

I U BRISELU OBELEŽEN DAN DRŽAVNOSTI: Statua u srpskoj nošnji u srcu Evrope! (VIDEO)

Simbol grada Brisela "Maneken Pis" danas je obučen u srpsku narodnu nošnju, a u centru grada deli se pogača, so i rakija.

Sedmu godinu za redom na Dan državnosti Srbije najprepoznatljivije obeležje glavnog grada Belgije, statua dečaka koji piški, obučena je u šumadijsku nošnju.

Amabasada Srbije u Belgiji u saradnji sa belgijskim udruženjem "Prijatelji Maneken Pisa" od 2011. godine, tradicionalno svakog 15. februara organizuje obeležavanje nacionalnog dana Srbije spajajući simbol Brisela sa prepoznatljivim elementima srpskog folkolora.

– Mi smo ponosni da sedmu godinu za redom vidimo našeg Manekena Pisa obučenog u šumadijsku nošnju, da predstavimo našu kulturu, poslužimo pogaču, pitu i rakiju, da skrenemo pažnju na nas, našu različitost i specifičnost i kolorit naše kulture. Delimo svi ovde jedan poseban duh koji vlada u Briselu, gradu koji okuplja puno turista i različitih nacija. Želimo da skrenenemo pažnju na jednu predivnu državu sa predivnom istorijom i kulturom – izjavila je ambasadorka Republike Srbije u Kraljevini Belgiji Vesna Asić za Tanjug.

Šumadijska narodna nošnja koju Maneken Pis oblači svakog 15. februara jedan je od 964 kostima koje statua ima u svom muzeju i oblači ih shodno prilici. Ta tradicija ustanovljena je početkom 17. veka kada je prve kostime Maneken Pis dobio na poklon od austrijske nadvojvotkinje Izabele i francuskog kralja Luja XV.

Tanjug.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter