Izvor:
20.02.2017 u 05:41
0

OD CIFRE ĆE VAM SE ZAVRTETI U GLAVI: Evo za koliko novca je prodat Hitlerov telefon za uništenje!

Telefon Adolfa Hitlera, koji je koristio kako bi izdao mnoge od svojih komandi, prodat je danas na aukciji za 243.000 dolara, saopštila je aukcijska kuća "Istorijske aukcije Aleksander", a prenosi AFP.

Početna cena telefona bila je 100.000 dolara, a aukcijska kuća nije saopštila ime kupca.

Telefon, marke Simens, čija je originalna boja bila crna, a koji je prefarbana u tamno crvenu boju, ima ugravirano Hitlerovo ime, kukasti krst i orla – simbol Trećeg Rajha, a pronađen je u njegovom bunkeru u Berlinu 1945. godine.

Aukcijska kuća je u katalogu telefon nazvala "verovatno najrazornijim oružjem svih vremena, koji je poslao milione ljudi u smrt", kao i da ga je Hitler koristio za izdavanje većine naredbi poslednje dve godine Drugog svetskog rata.

"Nemoguće je pronaći upečatljiviju relikviju od osnovnog sredstva koje je koristio najzlobniji čovek u istoriji", navodi se u saopštenju

Telefon su ruski vojnici predali britanskom oficiru ser Ralfu Rajneru kao suvenir, ubrzo nakon nemačke predaje, a Rajnerov sin, koji ga je nasledio, pustio ga je u prodaju.

Jedan od zaposlenih u aukcijskoj kući, rekao je AFP-u da se cena telefona temeljila na njegovoj "retkosti i jedinstvenosti".

"To je bio Hitlerov mobilni telefon za uništavanje", rekao je on.

Tanjug.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter