Izvor:
17.03.2017 u 04:28
0

BIZARAN TUMOR: Dečku nakon operacije od 7 sati ukolnili 232 zuba!

Ovakvi zubi obično rastu u gornjoj vilici, ali mogu da se jave i ispod jezika takođe.
Sedmogodišnjem dečaku je na mestu očnjaka koji nedostaje izrastao tumor, na spoljnoj strani vilice, ali su na kraju doktori ustanovili da je tumor u stvari kesa sa zubima. On je odveden u dečju bolnicu u Ho Ši Minu na pregled kada je kancer na njegovoj gornjoj vilici postao vidljiv. Premda ga nije boleo, nije izgledao lepo. Ovo nije usamljen slučaj jer su doktori jednom dečaku iz Indije 2014. godine uklonili čak 232 zuba, a operacija je trajala punih sedam sati.

Rendgenski snimak otkrio je da su se u tumoru formirali zubi. Doktori su izvršili operaciju i uklonili ga, te u njemu pronašli 54 mala zuba.

Tumor je bio benigni, nije izazivao bol ili nelagodnost, ali mogao je da omete razvoj drugih zuba i izazove deformacije.

Doktori su poručili roditeljima da redovno vode svoju decu kod zubara kako bi svi problemi mogli da budu otkriveni na vreme.

Zabeležen je još jedan slučaj kada je jednoj osobi ustanovljeno da ima čak 76 zuba samo u gornjoj vilici.

Ovo retko stanje zuba zove se hiperdontija. Kada osoba ima još 20 zuba pored prosečnih 32 smatra se da ima ovaj poremećaj.

Ovakvi zubi obično rastu u gornjoj vilici, ali mogu da se jave i ispod jezika takođe.

Osoba sa ovakvim stanjem obično ovo ispravljaju dok su mlađe ili kada krenu da im rastu stalni zubi.

Telegraf
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter