Izvor:
21.03.2017 u 23:04
0

ZLATO IZ DUBINA: Kineski arheolozi pronašli blago u potopljenim brodovima! (foto)

Kineski arheolozi pronašli su zaboravljeno blago u brodovima koji su otkriveni na dnu reke u jugozapadnoj kineskoj provinciji Sečuan.

Direktor Instituta za arheološka istraživanja Gao Dalun rekao je da je sa dna reke izvađeno više od 10.000 predmeta, a u pitanju su zlatnici, srebrni i bronzani predmeti, dragulji, kao i veliki broj sablji, noževa i drugog oružja i oruđa, objavila je Anadolija, prenosi N1.

Arheološko nalazište smešteno je oko 50 kilometara južno od grada Čengdua na dnu reke Mindžang i to na mestu na kojem se u nju uliva pritoka Džindžijang.

Pretpostavlja se da se radi o blagu koje je pobunjenik Žang Sijanžong pokušao da čamcima prebaci na jug pošto je daleke 1646. godine poražen od snaga dinastije Ming. Neki istorijski izvori tvrde da je tom prilikom potonulo više od hiljadu čamaca sa blagom.

Arheolozi su na osnovu istorijskih podataka sa dolaskom sušne sezone u januaru počeli da vrše iskopine na dnu reke, a prve predmete su pronašli već posle iskopanih pet metara.

“Ovo su predmeti veoma značajni i vredni za nauku, istoriju i umetnost. Doprineće boljem razumevanju života u doba Ming dinastije“, rekao je arheolog Li Bokian.

b92.net
foto:arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter