Izvor:
15.04.2017 u 02:57
0

NA SERIJSKE PREVARANTE NE DELUJE: Naučnici pronašli način da iskorene laži?

Stručnjavi sa Univerziteta u Cirihu identifikovali su mehanizam u mozgu koji ‘vaga’ između iskrenosti i sopstvenog interesa.

Reč je o regionu poznatom kao desni dorzolateralni prefrontalni korteks (rDLPFC), koji kontroliše donošenje odluka u zavisnosti od toga kako posledice utiču na naš interes.

Neinvazivna električna stimulacija ovog dela mozga pokazala je veću sklonost ljudi ka govorenju istine, piše Daily Mail.

Eksperimenti su vršeni na ispitanicima koji su dobili zadatak da igraju igru u kojoj varanjem mogu da osvoje više novca nego inače.

Rezultati su pokazali da su učesnici, koji su podvrgnuti direktnoj cerebralnoj mikropolarizaciji, manje varali u odnosu na osobe koje nisu podvrgnute ovoj metodi.

Ipak, broj serijskih prevaranata ostao je isti.

Stimulacija takođe nije imala nikakav uticaj na vrste konflikata nevezanih za moralna načela, poput finansijskih odluka koje uključuju rizik, dvosmislenosti i sistema odloženog nagrađivanja.

– Istraživanje je pokazalo da je stimulacija smanjila varanje kod odoba koje su već prolazile kroz moralni konflikt, ali nije bitno uticala na osobe koje su bile spremne na sve da maksimalno povećaju svoju dobit – rekao je professor Kristijan Raf sa univerziteta.

Studija je objavljena u magazinu ”Proceedings of the National Academy of Science".

Izvor: dailymail.co.uk
Foto: Shutterstock

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter