Izvor:
20.04.2017 u 13:29
0

BAKA SA JAMAJKE JE NAJSTARIJA OSOBA NA SVETU: Ceo život proučava Bibliju i smatra da je to razlog njene dugovečnosti! (VIDEO)

Nova najstarija živa osoba na svetu je 117-godišnja Jamajčanka koja je nekada radila za “gazde” na plantaži šećera, a svoj dugovečni životni vek između ostalog duguje dobrim genima i proučavanju Biblije.

Ova super-baka zove se Vajolet Mose-Braun i rođena je 10. marta 1900. što znači da je stara 117 godina i 38 dana. Ona još uvek živi u mestu Duanvale, na Jamajci, u istoj kući gde se i rodila, a koja je njenoj porodici pripadala preko 200 godina.

Vajlolet je nasledila titulu najstarije osobe na svetu kada je Ema Morano, koja je imala 117 godina i 137 dana, umrla kod kuće u Verbaniji u Italiji 15. aprila.

Mose-Braun, poznata kao tetka V, je poslednji živi podanik kraljice Viktorije, budući da je Jamajka bila deo britanske Zapadne Indije u vreme kada je tetka V bila rođena 1900. godine. Čak joj je za njen 115. rođendan lično kraljica Elizabeta II poslala čestitku.

Tetka V svoj dugi životni vek pripisuje svojoj omiljenoj knjizi.

Moja vera je u služenju Bogu, i verujem snažno u učenja iz Biblije.

Genetika takođe možda ima neke veze sa dugovečnošću, budući da su njeni preci takođe dugo živeli, piše Dejli mejl.

Baka je kao mlada radila kao robinja na plantažama šećerne trske za svoje gospodare, a takođe je radila i kao služavka u njihovim domovima – kaže njena unuka Lelit Palmer ovde.

Na kraju radnog veka Vajolet je imala dovoljno novca da kupi zemlju gde je počela da uzgaja svoju šećernu trsku, a zatim bi dva dana hodala do mesta gde je mogla svoju robu da proda. Kao preduzetnica otvorila je i prvu pekaru u gradu, a bila je i profesor muzike i krojačica i veoma uključena u svojoj lokalnoj Metodističkoj crkvi.

Što se tiče ishrane, ona voli ribu i ovčije meso a ponekad se “zasladi” i kravljim papcima, ali ipak uglavnom jede svinjetinu ili piletinu. Voli i slatki krompir, irski krompir, hleb i voće, posebno pomorandže i mango.

Bila je udata za čuvara groblja Augustusa Gainora Brauna sve do njegove smrti. Sa njim ima šestoro dece. Ona je pra-pra-baka i ima potomke na Jamajci, u Sjedinjenim Američkim Državama, Evropi i Africi…

Procenjuje se da na svetu ima između 300 i 450 živih stogodišnjaka, uglavnom žena. Nakon Vajolet, sledeća najstarija osoba na listi je Nabi Tajima, koji je star 116 godina i 256 dana.

Izvor: Telegraf
Foto: YouTube Printscreen/Betty Love

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter