Izvor:
20.04.2017 u 23:20
0

IMAJTE NA UMU: Na ovim pozicijama su žene uspešnije! (foto)

Velika nesrazmernost vlada među brojem muškaraca i žena na vodećim pozicijama. Međutim, najnovija studija norveških naučnika došla je do saznanja da upravo žene imaju bolje liderske sposobnosti nego muškarci i da se bolje snalaze na vodećim pozicijama.

Istraživanje se zasnivalo na vrednovanju ličnih karakteristika oko 300 000 menadžera i menadžerki. Prema mišljenju profesora Martinsena, žene su dobijale bolje rezultate u četiri ili pet istraživanja. Svaka od njih ima bitnu ulogu pri vodećim pozicijama.

Njihovi bolji performansi ticali su se konkretno sposobnosti inicijative i jasne komunikacije, otvorenosti i sposobnosti inovacije, zajednice i potpore, a takođe i metodološkog upravljanja i određivanja ciljeva. Muškarci su ipak bili bolji u kategoriji koja se ticala savlađivanja stresa na poslu i imali su bolje rezultate što se tiče emocionalne stabilnosti.

– Rezultati naše studije pokazuju da su žene uopšteno zauzele više pozicije od muškaraca, što se tiče njihove sposobnosti inovacija i jasnog i delotvornog vođenja – kazao je Martinsen, šef istraživanja.

Profesor Lars Glas, koji je takođe radio na istraživanju, dodaje da su prema rezultatima istraživanja žene izvukle tanji kraj u zavisnosti sa njihovom jakom tendencijom briga ili nižom emocionalnom stabilnosti.

– To pak ne menja činjenicu da su one bolje na menadžerskim pozicijama, nego muškarci. Ako ti, koji o tome budu odlučivali, budu ovu istinu ignorisali, moguće je da će zaposliti manje kvalifikovanih vođa i time ugroziti produktivnost kompanije – zaključuje Glas.

Story
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter