Izvor:
22.04.2017 u 14:05
0

JEZIVI OBIČAJI: U ovoj zemlji žive s mrtvima i svakodnevno ih hrane! (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Kada neko umre, kod nas ga posle par dana sahrane, pokopaju ili kremiraju. Međutim, nije baš tako u svim kulturama. U Indoneziji stanuju sa umrlima i ponašaju se prema njima kao da su još živi.

Na ostrvu Sulavesi, postoji narod Torajan, čiji stari umiru u svojim domovima i ostaju sa porodicama godinama kasnije. U njihovoj kulturi mrtvaci se tretiraju kao bolesni ljudi, sve dok ih ne sahrane, a oni to ne žele da učine, prenosi "Dejli mejl".

Tela umrlih su premazana formalinom, kako bi bilo sprečeno propadanje, i oni su smešteni u posebnu prostoriju, gde "žive" na svoj način.

Rođaci im tamo dva puta dnevno donose hranu, piće ili cigarete, redovno ih kupaju i menjaju im odeću. Imaju čak i jednu kantu u ćošku, koja predstavlja toalet.

Mrtvace ne ostavljaju same, jer veruju da će ih njihov duh učiniti uznemiravati ili im učiniti nešto loše. Stoga, čuvari uvek i pričaju sa njima, dovode im goste u posetu i postavljaju im pitanja.

Sahrane u Torajana su komplikovane, i dosta skupe, pa oni koji nemaju novca, odlučuju da umrli ostanu u kući. Ceremonije poslednjeg ispraćaja kod njih često traju danima, dolaze rođaci iz celog sveta, i žrtvuju se stotine životinja.

Ekipa BBC-ija je posetila jednu ženu na ostrvu u čijoj kući već 12 godina "boluje" njen otac Paulo Karinda. Na pitanje zašto nije sahranila oca i još ga neguje kao bolesnika, Mamak Lisa odgovara da joj je to teško.

– Njegovo prisustvo mi je pomoglo da lakše podnesem njegov odlazak. Ako ga sada kremiramo, osećaćemo jednak bol kao da se sada upokoio. Ne bismo imali dovoljno vremena da se naviknemo na bol i odvajanje – objašnjava Lisa.

Izvor:Blic.rs
Foto:Youtube/ National Geographic

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter