Izvor:
23.04.2017 u 03:44
0

OPERACIJA MOZGA U BUDNOM STANJU: Pacijent potpuno svestan dok mu otklanjaju tumor! (foto)

Operacija tumora na mozgu pacijentu koji je tokom zahvata bio u potpunosti budan obavljena je danas u Kliničkom centru Srbije. Ne samo što je čuo sve što se događalo u sali, pacijent J.N. (41) iz Beograda je i razgovarao sa neuropsihologom, koji je na taj način kontrolisala njegovu motoriku ruku, nogu i govora.

Operacija tumora na mozgu pacijentu koji je tokom zahvata bio u potpunosti budan obavljena je danas u Kliničkom centru Srbije. Ne samo što je čuo sve što se događalo u sali, pacijent J.N. (41) iz Beograda je i razgovarao sa neuropsihologom, koji je na taj način kontrolisala njegovu motoriku ruku, nogu i govora.

– Hirurgijom mozga u budnom stanju povećava se bezbednost pacijenta prilikom odstranjivanja tumora koji je zahvatio zone odgovorne za govor i pokrete ruku i nogu. Ovi tumori su u početku benigni, ali imaju veliki potencijal da postanu zloćudni. Zato je neophodno da se radikalno odstrane što često zahteva da se ukloni i pomalo zdravog okolnog tkiva. Kada je pacijent u opštoj anesteziji, velika je verovatnoća da bi mu se uništile zone odgovorne za govor i pokrete ekstremiteta. Ali kada je budan i može da odgovori na zahteve lekara koji ga prate, hirurg tačno zna u kom pravcu treba da nastavi da odstranjuje tumor – objašnjava neurohirurg i vođa tima, dr Dragan Savić.

Slična situacija upravo se dogodila i J. N. (41) iz Beograda, koji je sasvim slučajno saznao da ima tumor. Nedavno je dobio epileptični napad, zbog koga je pao. Nakon snimanja ustanovljena mu je strašna dijagnoza.

– I ovaj pacijent ima veliki tumor, koji bi za jako kratko vreme prešao u maligni. Ono što je još strašnije, raste brzo i pacijent ne bi preživeo do kraja godine. Ukoliko ne bi bio izvađen oduzele bi mu se ruke, noge, govor i na kraju bi umro – ističe dr Savić.

Pacijent: Znam da je subota, i da je maraton

Pre same intervencije pacijent je prošao neuropsihološko testiranje, koje je umnogome pomoglo hirurgu u sali. Nakon šest sati testiranja, neuropsiholog dr Gordana Tomić ustanovila je da je pacijent natprosečno inteligentan, ali da postoji pad u kognitivnim funkcijama, pamćenju, povezivanju stvari i da je za sve to bio odgovoran tumor.

Pacijent je prvo bio uspavan, dok mu je hirurg otvorio kost glave i isekao moždanu opnu. Tek kada se prešlo na rad na samom mozgu lekari su ga probudili. Zanimljivo je da tokom operacije pacijent ne oseća nikakav bol, jer moždano tkivo nema nervne završetke za to.

Prilikom buđenja, neuropsiholog dr Tomić, ga je pitala da li zna gde se nalazi, koji je dan i ko ga operiše. Bez ikakvih problema je odgovorio na sva pitanja, uz opasku da zna da je subota i da se održava maraton.

Tokom intrvencije pacijentu je doktorka pokazivala razne sličice koje je on čitao, prepoznavao predmete, imenovao ih i na taj način je hirug mogao da ustanovimo da li se nešto dešava ili ne sa njegovom motorikom. Pored toga, od pacijenta je u datim momentima traženo da pomera ruke i noge, kao još jedna potvrda da je sve u redu.

Hirurg: U jednom trenutku sam se pitao da li da stanem, ili da nastavim

Međutim, u jednom momentu tokom operacije došlo do problema sa pacijentovim govorom i pokretima desne ruke i noge. U istoj sekundi dr Savić je prestao sa radom. Sačekao je da se pacijent ponovo vrati u normalu i onda nastavio u drugom smeru da operiše.

Nakon skoro četiri sata operacije, tumor je u potpunosti odstranjen, a pacijent je ponovo bio uspavan, kako bi mu se zašila operativna rana.

– Kada je došlo do problema, u glavi sam se preispitivao da li treba da stanem ili da nastavim. Nije mogao da pokreće desnu stranu tog momenta, zbog čega sam na tom mestu prestao da skidam tumor i prešao na drugu stranu. To daje šanse da se sve kongitivne funkcije vrate pacijentu, pogotovu kada se otok povuče, jer se radilo o velikom tumoru, zbog čega je mozak bio otečen. Do sutra očekuje da se u potpunosti oporavi – kaže dr Savić.

Blic
Foto: Printskrin

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter