Izvor:
04.05.2017 u 18:32
0

ISPOVEST ČOVEKA KOJI JE TITA ISKLJUČIO SA APARATA: Ovo je prava istina o njegovoj smrti!

Pre 37 godina, a prema službenoj verziji 4.maja 1980. godine, umro je Josip Broz Tito, lider socijalističke Jugoslavije. Ipak prema tvrdnjama njegovog lekara, doživotni predsednik SFRJ-a zapravo je umro dan ranije, ali su mu na današnji dan službeno isključeni aparati koji su ga održavali u životu.

Lekar Predrag Lalević, kirurg i anesteziolog koji je tokom 16 godina sa Titom bio na 106 putovanja u inostranstvu, opisao je ranije za srpski Telegraf zadnja četiri meseca Titovog života u bolnici u Ljubljani.

Lalević je bio deo konzilijuma koji se četiri meseca grčevito borio za život maršala. On je učinio ono po čemu će zauvek biti spominjan u povijesti nekadašnje države – ugasio je aparate koji su Tita održavali na životu.

– U prepodnevnim satima počela je hemodijaliza. Međutim, nakon izvesnog vremena, došlo je do pada krvnog tlaka koji se nije popravljao, pa je morala biti prekinuta. Svi članovi konzilija, dežurni lekari, ali i najbolje i najstručnije medicinske sestre koje su negovale predsednika, okupili su se oko kreveta. Tito se lagano gasio – priča Lalević.

Kako dodaje, iako je respirator normalno radio, na EKG-u su se zapažale promene koje su ukazivale na skori kraj, a to je prema njegovim rečima bio i kraj Titovog života.

Lalević je opisao i sam čin službene smrti Tita:

Konačno, u 15.05 sati EKG je pokazao ravnu crtu, znak da je srce prestalo kucati. U punoj tišini proveli smo kraj kreveta još 15-ak minuta, a onda sam pogledao profesora Bogdana Brecelja, najstarijeg u konziliju, pokazujući mu aparate koji su i dalje zvučnim signalima pokazivali da rade, na što je on kimnuo glavom. Bio je to znak da ih isključim. Isključio sam respirator, EKG monitor, pacemaker i elektronsku pumpu za ubrizgavanje lekova u venu. Potom smo napustili sobu – ispričao je Lalević.

Izvor: express.hr
Foto: Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter