Izvor:
22.05.2017 u 22:10
0

Tumačenje psihologa: EVO ZAŠTO DECA NE BI TREBALO DA LAŽU!

Roditelji su u većini slučajeva zabrinuti i ljuti kad uhvate decu u laži, ali psiholozi otkrivaju da nemaju razloga za brigu već da je to dobar i ohrabrujući znak.

Psiholog na Univerzitetu u Torontu Kang Li ovo ponašanje tumači potpuno drugačije i smatra da je za decu dobro da ponekad lažu napominjući da je to zapravo umirujući znak koji signalizira njihov kognitivni razvoj.

Ono što povećava sofosticiranost laži jeste razvoj sposobnosti deteta da se postavi u situaciju nekog drugog. Poznatija kao teorija uma, ovo je veština koju stičemo za razumevanje uverenja, namera i znanja o drugima.

Takođe fundamentalno za laganje jeste izvršna funkcija mozga: sposobnosti za koje su potrebni planiranje, pažnja i samokontrola.

Deca počinju da lažu s dve godine, a kroz eksperiment je dokazano da su deca koja su lagala pokazala bolje rezultate na testu teorije uma i izvršne funkcije od onih koji nisu lagali. Čak i sa 16 godina, deca koja su bolji lažovi su nadmašili loše lažove u testovima.

U junskom broju National Geographic Srbija vas očekuje fantastična priča "Zašto lažemo?"

Izvor: Kurir
Foto: Twitter/@cbs11ken, 123RF.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter