Izvor:
05.06.2016 u 00:17
0

SVETU ĆE NEDOSTAJATI MUHAMED ALI: Ove rečenice najbolje oslikavaju njegov život

Muhamed Ali, rođen kao Kasijus Marselus Klej, legenda boksa ali i veliki borac za ljudska prava, najveći i najlepši kako je za sebe govorio ali kako ga je doživljavao i celi svet, umro je danas u 74. godini života.

Alijevu smrt danas je potvrdila porodica u saopštenju u kojem su rekli da se zahvaljuju svima koji su bili uz njih svojim mislima i molitvama.

Da bi najbolje shvatili ko je bio Muhamed Ali, izdvajamo za vas nekoliko njegovih čuvenih rečenica kroz koje najbolje može da se sagleda njegov život.

O svom stilu borbe ovako je rekao uoči meča sa Sonijem Listom. 25. februara 1964. godine :

Krećem se kao leptir, udaram kao pčela. Ruke ne mogu pogoditi ono što oči ne mogu da vide

Zašto su svi anđeli beli? Zašto nema crnih anđela?

Nemoguće je samo velika reč koju često koriste mali ljudi koji smatraju da je lakše živeti u svetu onakvom kakav im je dat, nego da istražuju svoju moć da ga promene. Nemoguće nije činjenica. Nemoguće nije izjava. To je izazov. To je potencijal. Nemoguće je privremeno. Ništa nije nemoguće – odgovorio je Ali u jednom intervjuu.

Kada je odlučio da promeni ime i postane Muhamed Ali na pitanje novinara zašto je to učinio rekao je:

Kasijus Klej je ime za robove, a ja više nisam rob. Muhamed Ali je pravo ime za čoveka kao što sam ja

Kada je prvi put postao svetski šampion u boksu izjavio je – Ja sam uzdrmao svet, ja sam kralj sveta! Morate da me slušate. Ja sam najbolji! Ja sam nepobediv!-

O treninzima je govorio: – Mrzeo sam svaki minut treninga ali sam rekao 'Nema odustajanja'. Pati sada ali živećeš ostatak svog života kao šampion

Ovako je prokomentarisao svoju odluku da odbije poziv za rat u Vijetnamu:

Neću da idem da se borim u Vijetnam. Ja nemam ništa protiv Vijetnama, mene niko nikada u Vijetnamu nije nazvao crnčugom – i ova njegova rečenica ušla je u istoriju.

Zašto oni od mene traže da obučem uniformu i da odem 10. 000 milja daleko od kuće da bih bacao bombe i municiju na neke ljude koji mi nisu ništa učinili, dok ovde u Luizvilu svaki dan takozvane crne ljude tretiraju kao pse i uskraćuju im osnovna ljudska prava? – dodao je Muhamed Ali.

O Americi je rekao sledeće: – Ja sam Amerika. Ja sam onaj deo Amerike koji vi ne želite da priznate. Ali, naviknite se na mene. Crn, samouveren, drzak, moje ime, ne vaše, moja religija ne vaša, sve je to samo moje i naviknite se na mene –

Kada mu je bilo zabranjeno nekoliko godina da se bavi boksom jer se zamerio američkom establišmentu svojim buntovnim javnim ponašanjem novinar ga je u jednom razgovoru upitao – Da li vam nedostaje boks? On je odgovorio – Boksu nedostajem ja – odgovorio je Ali.

Teško je biti skroman kad si tako veliki kao ja – smatrao je.

Posle meča sa Džoom Frejzerom 1. oktobra 1975. izjavio je – Ovo je najbliže što sam ikad bio smrti

Čovek koji nema mašte nema krila – izjavio je Ali.

U poslednjem inervjuu koji je dao 1998. za Njujorker rekao je – Činite dobra dela. Posetite bolnice. Sudnji dan veoma brzo dolazi. Probudite se i sudnji dan je došao –

HappyTv.rs
Foto: Twitter/ riomavuba, sandralou, thierry wetzel

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter