Izvor:
14.06.2016 u 16:52
0

OLOVKU U RUKE: Našem mozgu više prija pisanje nego kuckanje na tastaturi

Iako tastatura i taktilni interfejs dobijaju značaj u svim sferama života, naučnici kažu da je za naš mozak štetno odreći se pisanja.

Problem je dostigao vrhunac kada su neke zemlje poput Finske iznele plan da potpuno eliminišu časove pisanja u nastavi i zamene ih kucanjem na računarima ili drugim digitalnim uređajima.

Da li je ovo ispravna odluka? Izgleda tako, jer trenutno u svakodnevnom životu češće koristimo tastaturu nego papir i olovku.

Međutim, nekoliko studija je pokazalo da pisanje rukom pozitivno utiče na ljudski mozak.

Profesorka na Univerzitetu u Vašingtonu Virdžinija Berninger razvila je studiju koja dokazuje da pisanje perom ili olovkom stimuliše rad delova moždane kore koji su odgovorni za memoriju i analizu informacija.

Profesorka je, u cilju studije, tražila od studenata iz jedne škole da napišu dva kratka eseja: jedan na papiru i jedan na računaru. Analizirajući tekstove,

Berningerova je utvrdila da su rukom pisani eseji kreativniji i sadrže bogatiji rečnik.

Kako kaže profesorka, koja je u svoja istraživanja o funkcionisanju mozga takođe uvrstila i analizu magnetnom rezonancom, deca su imala bolje rezultate zbog činjenice da u procesu pisanja rukom mozak radi aktivnije.

Izvor: Sputnik
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter