Komunikacija mikroorganizama: Kojim jezikom govore virusi?

 

 

 

 

 

 

Istraživači sa Instituta Vajcman u Izraelu otkrili su na koji način virusi komuniciraju, naglašavajući da bi nam bolje razumevanje ove komunikacije moglo pomoći da suzbijemo njihove smrtonosne navike.

Među virusima, posebnu grupu čine tzv. bakteriofazi. Ovi virusi, kako im i ime kaže, napadaju bakterije kako bi ih ubili, a potom i koristili njihove ostatke da se dalje razmnožavaju. Ispitujući ove mikroorganizme, dr Rotem Sorek i njegov istraživački tim sa Vajcmanovog naučnog insitituta u Izraelu otkrili su nešto neobično: bakteriofazi međusobno komuniciraju, i odlučuju o sudbini svojih žrtava.

Dr Sorek i saradnici su prvi uočili da virusi mogu da ostvare neku vrstu međusobnog kontakta. Komunikaciraju tako što ostavljaju molekulske signale koji im omogućavaju da „planiraju“ šta da urade sa žrtvom. Otkriće je nastalo ispitivanjem onih virusa koji napadaju bakteriju Bacillus subtilis.

Naime, od ranije je bilo poznato da bakterije imaju svoj specifičan način komunikacije. Sorekov tim je zapravo hteo da ispita na koji način Bacillus bakterije upozoravaju jedne druge na prisustvo bakteriofaga. Fenomen nazvan kvorum očitavanje omogućava bakterijama da na osnovu broja drugih bakterija u okolini promene njihovo ponašanje. Ako broj bakterija opada, one će aktivirati sistem za razmnožavanje da bi povećale svoju brojnost.

Umesto razotkrivanja mehanizma komunikacije bakterija Sorekov tim je otkrio da specifičan virus phi3T ima ulogu u virusnoj komunikaciji. Rhi3T ima dvojaku stratešku ulogu – može da ubije bakteriju kao i svi ostali bakteriofazi, ili može samo da je inficira, i ostane neaktivan u živom domaćinu.

 

izvor/nacionalnageografija

foto/vikipedija

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
19:55  Bingo
20:30  Upoznajte Parove
21:00  Ćirilica 
23:20  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro