Izvor:
17.07.2017 u 16:13
0

MESTO GDE ŽENE RADE ŠTA HOĆE: Ne udaju se, imaju ljubavnika koliko žele, novac i vlast!

Suprug i otac su reči koje ne postoje u plemenu Mosuo, koje živi u Kini. Oni im i nisu potrebni, s obzirom da brakovi ne postoje, a nasledstvo ide po majčinoj liniji.

Ovo pleme broji 40.000 pripadnika i većina živi oko jezera Lugu na Himalajima. Njihova istorija je duga 2.000 godina i neguje matrilinearno nasleđivanje u kojoj sva imovina pripada ženama, a deca dobijaju prezime od majke.

Svaka porodica se obično sastoji od 10 i više članova, ali sva imovina je uvek u rukama žena. Ono što je specifično za ovo pleme je da praktikuju jednu vrstu "otvorenog, slobodnog braka", gde žene imaju nekoliko ljubavnika.

Oni nemaju klasičan brak, već muškarci koje žena poželi, noću dolaze u njenu kuću, provedu noć s njom, a iz kuće moraju da odu pre nego što svane. Ukoliko žena ne želi vezu sa svojim dotadašnjim ljubavnikom, ona simbolično stavlja muške cipele ispred svojih vrata, dajući mu do znanja da je njegovo mesto zauzeto.

Činjenica je da njihovu zajednicu ne možete uporediti s ostatkom sveta jer su dugo bili izolovani i njihove vrednosti ne mogu biti upoređivane s vrednostima zapadnog sveta. Stvar je i u tome što osim imovine, žene u ovom plemenu ni po čemu nisu nalik muškarcima u patrijarhatu.

U ovom plemenu muškarci nemaju nekih posebnih odgovornosti: nemaju posao i odmaraju ceo dan kako bi bili odmorni za noćne posete svojim ženama. Generalno, njihova jedina uloga je stočarstvo i ribolov.

U njihovoj kulturi i tradiciji imati samo jednog partnera predstavlja nepoštovanje svojih predaka, a to se ne smatra podobnim. Mosua žene ne veruju u brak, bar ne u instituciju braka kakva je nama poznata. Inače, muškarci nemaju svoju imovinu i do kraja života žive u majčinoj kući.

Ono što je specifično za ovu zajednicu je da muškarac i žena čak mogu biti i u dugogodišnjoj vezi, ali njihova imovina svakako nikada neće biti zajednička jer je sve materijalno uglavnom u vlasništvu žena. Štaviše, majke svu svoju imovinu nakon smrti ostavljaju ćerkama, nikada sinovima, iako im je dozvoljeno da žive u majčinoj kući.

Deca koja nastanu kao plod veze, pripadaju isključivo majčinoj porodici, a očevi imaju minimalni kontakt s decom. Toj deci najveći muški uzor predstavlja ujak, koji u ovom društvu ima bolju poziciju od biološkog oca deteta.

Prema pravilima plemena, devojčice ne smeju nositi suknju sve do 13. godine, kada se zvanično "uvode u društvo" i tada od majke dobijaju zasebnu sobu u koju dovode svoje “momke”. Zanimljivo je da žena nikada neće pričati o svojim intimnim stvarima u prisustvu muškarca jer je intima rezervirana isključivo za žene.

Kada žena iz plemena želi da pokaže nekom muškarcu da joj je interesantan, ona će mu ostaviti otvorena vrata kako bi je noću posetio. Mosua žene nikada neće pogledati nekoga “sa strane”, već isključivo Mosua muškarce.

Izvor: Nezavisne novine
foto:wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter