Izvor:
24.07.2017 u 01:28
0

KO JE MAMAC ZA KOMARCE? Mirisom ih privlačimo ili odbijamo! (foto)

Nedavno istraživanje koje su sproveli na identičnim blizancima, tvrde da mirisi kože privlače ili odbijaju komarce i to je odgovor na pitanje zašto ovi insekti nekog napadaju, a nekog ne.

Ranija istraživanja pokazuju da komarci vole više i teže ljude, jer proizvode više ugljendioksida, pivopije i trudnice. Iako se ishrana često smatra bitnom, ništa što jedemo nije označeno kao konkretan uzrok.Autori nedavno sprovedenog istraživanja tvrde da su otkrili odgovor na ovo pitanje. Proučavali su kako mirisi kože grupe žena s identičnim i neidentičnim blizancima privlače komarce (naročito vrstu Aedes aegupti).

Blizanci su stavljali ruke u specijalno konstruisane kupole od pleksiglasa, gde su mirisi privlačili ili odbijali 20 ženki komaraca. Svaki volonter dobijao je ocenu privlačnosti u odnosu na drugu ruku na kraju kupole. Uskoro su identični blizanci imali sličnije ocene u poređenju s neidentičnim blizancima – što pokazuje jasnu genetsku komponentu.

Različiti komarci preferiraju različite delove naših tela. Vrsta Aedes gambiae voli mirise naših ruku i nogu, za razliku od međunožja i pazuha.

Neke životinje koriste svoje telesne mirise da drže insekte podalje i trenutno brojne kompanije pokušavaju da otkriju koja su najbolja jedinjenja za to.

Međutim, nedavno istraživanje – isto na blizancima – pokazalo je značajan uticaj gena na to koji tip stomačnih bakterija će živeti u nama, a isto je najverovatnije i sa kožnim. Naših 100 biliona mikroba nadmašuje broj naših ljudskih ćelija deset prema jedan i ispostavlja se da ih ne biramo – već one biraju nas – na osnovu genetskog sklopa. To znači da, poput komaraca, određeni mikrobi žele da žive sa nama dok nas drugi smatraju odbojnim i žele da se nasele negde drugde.

Izvor/Informer

Foto/Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter