Izvor:
13.08.2017 u 17:34
0

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Evo kako se pravilno zamrzavaju namirnice!

Kafa, jaja, sveže začinsko bilje, pa čak i sir samo su neke od namirnica koje možete da zamrznete i na taj način im produžite rok trajanja. Ako se zamrzava povrće, potrebno ga je najpre očistiti, oprati, prema potrebi iseći i potom kratko blanširati.

Nakon blanširanja sledi hlađenje pod mlazom što hladnije vode, temeljno sušenje i pakovanje. Jednom odmrznute namirnice nepohodno je upotrebiti u roku od 24 sata.

Jaja

Zamrznuti se mogu jaja, ali bez ljuske jer će ona pući na niskim temperaturama u zamrzivaču. Jaja spakujte u kesice ili plastične posude, pa ih koristite za omlet i kajganu. Na hermetički zatvorenu posudu stavite nalepnicu s datumom i brojem jaja, a u zamrzivaču mogu izdržati do osam meseci. Jaja možete i zamrznuti tako da ih umutite sa solju ili šećerom. Tako ćete biti sigurni da će zadržati lepu strukturu nakon odleđivanja. Na svakih pet velikih jaja dodajte kašičicu i po šećera ili pola kašičice soli. Na isti način možete zamrznuti samo žumanca, a belanca prvo propustite kroz sito i zamrznite bez dodataka u prikladnoj posudi.

Hleb

Prvo ga zamotajte u foliju i stavite u kesu za zamrzivač. Odledite ga u zagrejanoj rerni na 150 stepeni. Pecite ga oko deset minuta i dobićete svež hleb s hrskavom koricom i mekom sredinom.

Orašasti plodovi i sirevi

Njima će zamrzivač produžiti rok trajanja, a hladnoća će sprečiti da ulja u njima užegnu. Očišćene bademe, orahe ili lešnike stavite u plastične kesice ili posude. Orahe čuvajte do šest meseci, a lešnike i do godinu dana. Tvrde sorte sireva možete zamrznuti samo ako ih izrendate i odložite u kesice.

Jagode i banane

Zrele banane zamrznite i iskoristite za hleb od banana, mafine i druge biskvite ili ih ubacite u smuti. Biće kremast, jer nećete imati potrebe da dodajete kocke leda. Isto učinite i sa jagodama, koje prethodno treba da operete, osušite i po želji pospete šećerom.

Ostalo

– Ostatke vina i kafe zamrznite u kalupe za led, pa aromatizujte gulaše i umake ili iskoristite za druge napitke, koktele i poslastice od kafe.
– Testo za picu razvaljajte u mini-pice i zaledite. Nije ga potrebno odmrzavati, nego samo dodati nadev i ispeći.
– Sveži đumbir se često presuši u zamrzivaču, ali sitno iseckanom i zamrznutom produžićete vek trajanja.

Alo.rs

Foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter