Izvor:
26.08.2017 u 16:43
0

20 godina od tragične pogibije: PRINCEZA DAJANA PONOVO U ŽIŽI! (foto)

Dajana je poginula 31. avgusta 1997., kada se automobil u kojem je bila zajedno s ljubavnikom Dodijem al-Fayedom zabio u stup pariškog tunela, bježeći od paparazza koji su ih slijedili na motorima.

Od televizijskih dokumentaraca i sopstvenih sećanja njenih sinova do novih teorija zavere o nesreći u Parizu, princeza Dajana, 20 godina nakon smrti, ponovo je naslovnicama medija.

Dajana je poginula 31. avgusta 1997., kada se automobil u kojem je bila zajedno s ljubavnikom Dodijem al-Fayedom zabio u stup pariškog tunela, bježeći od paparazza koji su ih sledili na motorima.

Prva supruga prestolonaslednika Charlesa, Dajana je bila sjajna princeza u središtu kraljevske sapunice igrane pred svetlima medija, što ju je verojatno pretvorilo u najpoznatiju ženu na svijetu.

Njena smrt izazvala je najveći javni izliv tuge u modernoj britanskoj istoriji.

– Neće nikada biti nekoga kao Dajana – kaže Ingrid Seward, glavna urednica časopisa Majesty i autorka knjige "Diana: The Last Word".

Pređašnje godišnjice njene smrti prolazile su s manje pažnje, sugerušićo da je "narodna princeza", kako ju je nazvao tadašnji premijer Tony Blair, ponešto izgubila od svoje privlačnosti.

– Bilo je razdoblje početkom veka kada se o Dajani malo govorilo – rekao je njen bivši osobni čuvar Ken Wharfe.

Ali kako se približava 20. godišnjica pariške nesreće, Diana se vraća u fokus.

Jedan od razloga je i taj što prinčevi William i Harry sve otvorenije govore o traumi gubitka majke.

U dokumentarcima prikazanima u posljednjih pola godine, William (35) je rekao da je šok izazvan majčinom pogibijom i dalje u njemu, dok je tri godine mlađi Harry rekao da je u svojim dvadesetim godinama potražio stručnu pomoć kako bi se mogao nositi s gubitkom.

– Ona je i dalje naša mama – rekao je Harry u intimnom dokumentarcu "Diana, Our Mother: Her Life and Legacy".

– Naravno da kao sin mislim da je bila najbolja mama na svijetu. Obasipala nas je ljubavlju.

Nasljeđe: Monarhija 21. stoljeća

Gotovo 10 milijona Britanaca gledalo je taj dokumentarac, a drugi, nazvan "Diana In Her Own Words" i prikazan ranije u avgustu, gledalo ih je još 3,5 milijona, što je bila najgledanija emisija na Channel 4 ove godine.

Tada su na britanskoj televiziji prvi put prikazani razgovori Dajane i njezinog terapeuta o seksualnom životu s Charlesom i tugi izazvanoj raspadom njihova braka.

Slične emisije prikazane su ili se pripremaju i u Americi, gdje je Dajana imala mnogo obožavatelja od bajkovitog venčanja s Charlesom 1981. pa sve do smrti. Oko 33 milijona Amerikanaca gledalo je njenu sahranu 1997.

Dani nakon njene pogibije bili su najmračniji u dugoj vladavini kraljice Elizabete II., popularnost monarhije uzdrmana, mnogi Britanci ljutiti načinom na koji se kraljevska porodica ophodila prema Dajani.

Taj je animozitet posebno bio usmeren na princa Charlesa i njegovu ljubavnicu, a kasnije suprugu Camillu Parker Bowles.

To potvrđuje i nedavna anketa agencije ICM i lista Sun koja je je pokazala da samo 22 posto ispitanika želi Charlesa za kralja. Ostali smatraju kako bi kruna trebala preskočiti naraštaj i biti stavljena na Williamovu glavu.

Takođe, samo ih 27 posto želi ikakvu kraljevsku titulu za Camillu Parker Bowles.

– Sećanje može otvoriti stare rane i otvara ih – rekla je Seward. Ali smatra da će to jenjavati nakon prolaska godišnjice Dajanine smrti:

– Ljudi brzo zaboravljaju i ne verujem da ovo ima ikakva trajnijeg učinka.

Umesto toga, ona i drugi komentatori ističu da je Dajanino trajno nasljeđe otvorenija kraljevska obitelj.

– Ona je počela, a njena dvojica sinova nastavljaju odvoditi monarhiju u 21. vek. To je njegova budućnost – rekla je.

Poltitka
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter