Izvor:
02.09.2017 u 13:47
0

OTKRIVAMO: Zašto je zevanje ZARAZNO?

Tim sa Univerziteta u Notingemu otkrio je da se nešto dešava u delu mozga odgovornom za motorne funkcije. Primarni motorni korteks takođe igra ulogu u stanju kao što je Tureteov sindrom, pa naučnici smatraju da bi otkrivanjem razloga za lančano zevanje mogli da otkriju i uzrok ovakvih bolesti.

"Zarazno" zevanje česta je vrsta efekta ogledalo, odnosno automatske imitacije nečijih reči ili ponašanja. Isti efekat javlja se i kod pojedinih stanja, uključujući i epilepsiju i autizam.

Kako bi testirali šta se to događa u mozgu tokom ovog fenomena, naučnici su pratili 36 volontera koji su gledali jedni druge dok zevaju.

"Uzbudljivost"

U studiji objavljenoj u magazinu "Trenutna biologija", nekima je rečeno da je u redu da zevaju dok gledaju druge, dok je drugima rečeno da pokušaju da se uzdrže.

Potreba za zevanjem je umanjena u zavisnosti od toga kako je radio primarni korteks svake osobe, odnosno koliko se lako "uzbuđuju".

Uz pomoć magnetne simulacije, bilo je moguće i povećati uzbudljivost u motornom kortesku, a time i sklonost ljudi ka zaraznom zevanju.

Georgina Džekson, profesor kognitivne neurologije koja je radila na studiji, rekla je da će otkriće imati širu primenu.

– Kod nekih simptoma, recimo, možemo da smanjimo tikove smanjivanjem uzbudljivosti, i na tome radimo – rekla je ona za BBC.

Profesor Stefan Džekson dodao je da ako uspemo da razumemo kako promene uzbudljivosti dovode do neuronskih poremećaja, potencijalno bismo mogli da ih obrnemo.

– Tragamo za potencijalnim tretmanom koji ne bi bio u vidu tablete – rekao je profesor.

Prema rečima naučnika, još se ne zna zašto je zevanje zarazno. Različite studije predlažu povezanost između zaraznog zevanja i empatije, ali istraživanja to ne potvrđuju.

– Trenutna saznanja nam govore da zaraza zevanjem možda nema veze sa empatijom – zaključili su naučnici.

izvor/vecernjenovosti

foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter