Izvor:
03.09.2017 u 17:00
0

PATILA JE OD OPSESIVNO KOMPULSIVNOG POREMEĆAJA: Njena priča je šokirala svet! (foto)

Dženeviv Mora (22) glumica i model iz Novog Zelanda otvoreno je progovorila o svom opsesivno kompulzivnom poremećaju koji ju je gurnuo u ponor borbe s anoreksijom kada je imala 14 godina.

– Imala sam strah od neparnih brojeva. Teško je to objasniti, ali moj bi mi mozak govorio da napravim nešto. Na primer da dotaknem kvaku na vratima, i sve dok to ne bih napravila na pravi način, morala bih to nastaviti da radim – objašnjava mlada žena.

– Moj OKP me uverio da, ako ga ne poslušam, ako ne okrenem kvaku četiri puta, ja ili neko od mojih voljenih će umreti – rekla je. Pojašnjava kako je to način na koji raste poremećaj, jer je najlakše prepustiti se kompulzivnom ponašanju.

Devojka visoka 180 centimetara, u svojoj najtanjoj fazi težila je samo 48 kilograma, bila je to posledica njene rigorozne dete, u kojoj je jednostavno – izbegavala hranu. To joj je davalo kontrolu, prvi put u mnogo godina.

– To što nisam jela dalo mi je neki osećaj moći, osetila sam da imam kontrolu nad nečim, a to nisam osetila godinama – opisala je. Svakim jelom koje je preskočila, svakim zalogajem koji nije sažvakala osetila se vrednije.

Tačno se seća trenutka kada je sa 10 godina razvila strah od umiranja – kasnije se taj problem toliko razvio da je odbijala napustiti kuću.

– Ne bih napuštala kuću bez odrasle osobe, a često mi je trebalo vremena da skupim hrabrost i zakoračim kroz ulazna vrata – priseća se.

2010. godine primljena je u bolnicu, i to je bilo ključno za njen oporavak.

Jako samo otvoreno govorila o tome koliko se mučim, mislim da je to olakšalo posao celom mom timu i sestrama, jer su mogli pravilno planirati i voditi lečenje", kazala je.

Iduće dve godine prošla je intenzivno lečenje. Ističe važnost svoje porodice koja joj je sve vreme pružala mnogo ljubavi i podrške.

Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter