Izvor:
04.09.2017 u 20:48
0

Da li vam se koža naježi i dlake podignu kada čujete odličnu pesmu: VAŠ MOZAK JE POSEBAN!

Da li vam se koža naježi i dlake podignu kada čujete odličnu pesmu?

Osobe koje se naježe ili dobiju "knedlu u grlu" kada slušaju muziku su prilično retke i jedinstvene.

Metju Saks, Student sa Harvard univerziteta, proučavao je osobe koje se naježe od muzike kako bi utvrdio šta dovodi to ovog osećanja.

On je pratio 20 studenata, od kojih je 10 priznalo da se naježe svaki put kada slušaju muziku koju vole.

Potom su svi podvrgnuti skreniranju mozga.

Saks je otkrio da osobe koje uspevaju da ostvare emotivnu i fizičku vezu sa muzikom imaju potpuno drugačiju strukturu mozga od osoba koje to nisu u stanju.

Te osobe su imale veću gustinu vlakana koja povezuju njihov audio koretks sa delovima mozga koji procesuiraju emocije. Tačnije, kod ovih osoba ova dva tela mozga su u stanju da znatno bolje komuniciraju.

Zbog toga, osobe koje se naježe prilikom slušanja muzike imaju jače i intenzivnije emocije.

Naučnici smatraju da bi ovo otkriće molgo da pomogne i osobama koje pate od psiholoških poremećaja jer oni nisu u stanju da osete zadovoljstvo iz svkaodnevnih stvari i veruju da bi muzika mogla da im pomogne da istraže svoje emocije.

Telegraf.rs

Foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter