Izvor:
07.09.2017 u 20:36
0

ŠTA JE URAGAN, I KAKO NASTAJE? (VIDEO)

Uragani su česta pojava na istoku SAD, Jugoistočnoj Aziji i na severu Australije.

Trenutno se na Atlantiku nalaze i aktivna su tri uragana – Irma, Katja i Hoze, koji se kreću ka kopnenom delu Severne Amerike. Nedavno je i uragan Harvi protutnjao Amerikom, gde je najteže bila pogođena američka savezna država Teksas gde je izgubljeno na desetine života i pričinjena je velika šteta.

Šta je uragan?

Uragan je meteorološka pojava na Zemlji koja se sastoji od brzih vetrova i mnogo kiše. Uragani mogu da traju nekoliko dana ili nedelja i česta su pojava na istoku SAD, Jugoistočnoj Aziji i na severu Australije.

Suprotno medijskim napisima o snažnim vetrovima koji sve uništavaju na svom putu, uragani su na kopnu mnogo slabiji vetar od naše bure, iako u obalnom području imaju veću razornu moć zbog dizanja nivoa mora.

Tropski ciklon je brzo rotirajući olujni sistem koji se odlikuje centrom niskog pritiska, jakim vetrovima i spiralnim aranžmanom grmljavinskih oluja koje proizvode jaku kišu. U zavisnosti od njegovog položaja i jačine, tropski ciklon se naziva imenima kao što su urgan, tajfun, tropska oluja, ciklonska oluja, tropska depresija, i jednostavno ciklon.

Tropski cikloni se tipično formiraju nad velikim prostranstvima relativno vruće vode. Oni izvode svoju energiju iz isparavanja vode sa površine okeana, od koje se zatim kondenzacijom formiraju oblaci i kiša, kad se vlažni vazduh podigne i ohladi do zasićenja.

Termin tropski se odnosi na geografsko poreklo ovih sistema. Oni se skoro ekskluzivno formiraju iznad tropskih mora. Reč ciklon proizilazi iz njihove kružne prirode, pri čemu vetar duva nasuprot smera kazaljki na sadu u Severnoj hemisferi i u smeru kazaljki na satu u Južnoj hemisferi. Suprotni smerovi cirkulacije su posledica Koriolisovog efekta.

Pored jakog vetra i kiše, tropski cikloni mogu do proizvedu visoke talase, pogubne olujne poplave, i tornada. Oni tipično brzo slabe nad kopnom, gde su odsečeni od svog primarnog izvora energije. Iz tog razloga su priobalni regioni posebno osetljivi na oštećenja uzrokovana tropskim ciklonima u odnosu na unutrašnjost.

Jake kiša, međutim, mogu da dovedu do znatnih poplava u unutrašnjosti, i olujni udari mogu da proizvedu ekstenzivne priobalne poplave i do 40 kilometara od obale. Mada je njihov uticaj na ljudske populacije obično poražavajući, tropski cikloni mogu da ublaže suše.

Oni takođe mogu da odnose toplotnu energiju sa tropika i da je prenose na predele sa umerenijom klimom, što može da ima važnu ulogu u regionalnoj i globalnoj modulaciji klime.

Pogledajte kako izgleda uragan Irma iz svemira:

Telegraf
Foto: Arhiva/Youtube/Washington Post

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter