Izvor:
15.09.2017 u 23:52
0

NAUČNICI IZVRŠILI KLASIFIKACIJU EMOCIJA: Postoji 27 ljudskih osećanja, saznajte koja su! (foto)

Naučnici su dugo tvrdili da pored šest osnovnih vrsta emocija (sreća, tuga, bes, iznenađenje, strah i gađenje) ne postoji više osnovnih vrsta emocija. Ali – prevarili su se!

U istraživanju u kome je učestvovalo 800 muškaraca i 1.200 žena, ispitanicima su prikazivani video sadržaji ljudi koji se venčavaju, rađanje dece, rukovanje i umiranje.

Nakon posmatranja rezultata njihovih reakcija, ustanovili su da njihova osećanja mogu da klasifikuju u 27 kategorija. Te kategorije su: divljenje, obožavanje, estetsko divljenje, zabavljenost, bes, anksioznost, strahopoštovanje, začuđenost, dosada, smirenost, zbunjenost, prezir, žudnja, razočarenje, gađenje, saosećajnost, uživljavanje, zavist, uzbuđenje, strah, krivica, užasavanje, zainteresovanost, sreća, nostalgija, ponos, olakšanje, romatičnost, tuga, zadovoljstvo, seksualna želja, iznenađenje, simpatija i trijumf.

Ispitanici iz prve grupe su saopštavali kako se osećaju nakon svakog odgledanog videa. Druga grupa ispitanika je ocenjivala snimke kao pozitivne i negativne nasuprot uzbudljivih i umirujućih na skali od 1 do 9. Njihove ocene poklapale su se sa emocijama vezanim za snimke koje su im prethodno dodeljene.

Rezultati su pokazali da jedan snimak može da izazove više različitih emocija i da je normalno osećati više njih u isto vreme.

Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter