Izvor:
16.09.2017 u 15:48
0

Kod njega dolaze mnogi koji boluju od najteže bolesti: NJEGOVE MOŠTI ČINE ČUDA A NIJE SVETI VASILIJE!

Deo moštiju jednog od najpoštovanijih pravoslavnih svetitelja, Svetog Nektarija Eginskog donet je na blagoslov i trajno čuvanje u manastir Tumane kod Golupca!

Mošti Svetog Nektarija, za koje se veruje da isceljuju od najtežih bolesti, uključujući kancer, iznose se svake subote, nedelje i praznika posle Svete liturgije, kada vernici mogu da im se poklone i kada se čitaju molitve za ozdravljenje.- Naša svetinja, manastir Tumane, od davnina je poštovan od vernika zbog čudotvornih moštiju Svetog Zosima Sinaita. Odnedavno su tu i mošti Svetog Jakova, učenika Svetog vladike Nikolaja, koga je naša crkva ove godine upisala u kalendar svetih. Narod iz Srbije i okolnih zemalja svakodnevno u velikom broju pohodi manastir Tumane, dolazeći na poklonjenje moštima tumaskih čudotvoraca. Mnogobrojna su svedočenja o čudesnim isceljenjima koja se zahvaljujući molitvama Svetom Zosimu i Svetom Jakovu ovde događaju.

Postradali od teških bolesti, karcinoma i leukemije, našli su lek u tumanskom manastiru. Nebrojeni su bezdetni parovi kojima je Sveti Zosim darivao porod. Nedavno je par slepih ljudi progledao, deca su progovorila… Letopis manastira ispunjava se iz dana u dan novim svedočanstvima čudesnih isceljenja – ispričao je u dahu otac Dimitrije, iguman manastira.

– Posebnu radost za naš manastir predstavljaju mošti Svetog Nektarija Eginskog, koje smo neočekivano dobili na dar od arhiepiskopa Georgija iz Slovačke. Svetog Nektarija naše bratstvo izuzetno poštuje kao velikog čudotvorca i svetitelja bliskog našem vremenu. Njegov praznik se u Tumanu sa ljubavlju praznuje. Čuvši da su mnogi manastiri i parohije dobili na dar mošti svetitelja, i mi smo ih poželeli, ali nismo hteli nikome da se po tom pitanju obraćamo. Videvši našu želju i ljubav, Sveti Nektarije je nošen vladikom Georgijem sam došao u ovu svetinju, obogativši je trajno svojim svetim moštima. Darujući nam tako dragocenu svetinju, episkop Georgije poručio je da je ostavlja manastiru Tumanu da bi se kroz ove svete mošti, kao i mošti Svetog Zosima i Svetog Jakova, narod vraćao Bogu i isceljivao od svojih bolesti.

Postoji predanje po kojem su mošti Svetog Nektarija više puta pronalažene potpuno netruležne. Kada su ih pri poslednjem obretenju pronašli u vidu svetih kostiju, jedna sestra, monahinja na Egini, usnila je Svetoga, koji joj je rekao da su mošti razložile kako bi u vidu čestica stigle širom sveta i da su upravo one njegov epitrahilj. U toj nadi svetiteljevog obećanja, da će svi koji se Bogu mole i njegovo zastupništvo ištu, i mi u Tumanu njegove svete mošti sa ljubavlju čuvamo i celivamo – rekao nam je Dimitrije, koji je poručio vernicima i nevoljnima da su uvek dobrodošli u manastir Tumane:

"Ovamo su mnogi došli opterećeni bolestima i tužni. Sa radošću i zdravi otišli su u svoje domove".

Manastir Tumane, u narodu poznatiji kao đerdapski Ostrog, nalazi se pored gradića Golupca na Dunavu. Iako skriven u gustim šumama, do njega vodi odličan put.

Alo.rs
Foto: Youtube/Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter