Izvor:
10.10.2017 u 21:59
0

NAVIKE KOJE IZAZIVAJU INSOMNIJU: Ako želite dobro da se naspavate, izbegavajte ovo!

Vaše dnevne navike mogu mnogo da utiču na to kako ćete uveče da spavate.

Ljudi koji se bave aerobikom ili nekom drugom vrstom fizičke aktivnosti manje pate od insomnije jer dolazi do smanjenja hormona koji izazivaju depresiju i dnevnu pospanost. Najbolje vreme za vežbanje koje će vam obezbediti miran san je jutro.

Neke žene primećuju da im je teže da utonu u san nekoliko dana pre nego što dobiju menstruaciju. Uzrok tome je glavobolja, grčevi i povišena telesna temperatura koje se javljaju usled promene nivoa hormona.

Surfovanje po internetu pre spavanja takođe utiče na san. Plavo svetlo, bilo da je sa telefona, monitora ili tv-a, izaziva probleme sa spavanjem. Oni smanjuju proizvodnju hormona melatonina koji vaše telo opominje da je vreme za spavanje.

Izloženost dnevnom svetlu može da poveća vaše šanse za miran san. Zato se potrudite da dobijate dosta prirodne svetlosti, bez obzira koliko napolju bilo tmurno ili mračno u zgradi u kojoj radite.

Kada imate jedan od onih dana koji je ispunjen sastancima i obavezama, onda je nivo stresa kojem ste izloženi visok. Uprkos tome što se osećate iscrpljeno i isceđeno ne možete da zaspite jer vam je organizam i dalje uznemiren. Stres je neprijatelj broj jedan i morate naći načina da se opustite i smanjite ga.

Ukoliko popijete dosta tečnosti pred spavanje budite sigurni da ćete se buditi po noći ne biste li išli u toalet. Ako osetite žeđ, popijte malu količinu vode jer svako ustajanje remeti vaš san i proizvodnju melatonina koji je neophodan za spavanje.

Ako se osećate fizički umorno i kao da biste odmah mogli da utonete u san, ali vam to ne uspeva,razmislite o tome kada ste popili poslednju šoljicu kafe. Mnogi eksperti savetuju da posle 14 časova izbegavate napitke sa kafom ako želite da se uveče lepo naspavate.

Opuštanje sa kolegama posle posla je odlična ideja, ali pazite koliko pića popijete. Ako preterate sa alkoholom, recite "zbogom" spavanju. Alkohol može da vas omami i da otupite, vaše telo se usporava, ali zato vam srce jače kuca, dehidrirani ste i imate potrebu da unosuite tečnost. To vam sve remeti normalan ritam i spavanje čini lošim.

Izvor:Telegraf.rs
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter