Izvor:
17.10.2017 u 13:24
0

VELIKA ZABLUDA ILI OTKROVENJE? Da li je antibakterijski sapun stvarno delotvorniji od običnog?

Zastrašeni kojekakvim mikrobima, naročito u sezoni prehlade i gripa, svi se mi trudimo da što češće peremo ruke u nadi da ćemo s njih sprati sve potencijalno opake bacile. Ali, da li je nužno za to koristiti antibakterijski sapun ili će zadatak uspešno obaviti i onaj običan?

Većina nas, u želji da zaštitimo zdravlje svojih porodica, u kući imamo barem jedan tečni ili običan sapun za ruke na čijoj ambalaži piše “ubija i do 100 odsto bakterija”. S obzirom na to da su ovi sapuni skuplji od običnih, postavlja se pitanje jesu li oni zaista i efikasniji i da li stvarno čine naše ruke čistijim nakon pranja.

Ako je verovati najnovijoj naučnoj studiji, antibakterijski sapuni nisu ništa posebno bolji u suzbijanju klica bolesti od klasičnih. Štaviše, nije zabeležena nikakva prednost, osim što su skuplji i u bombastičnijim pakovanjima.

Korejski stručnjaci ispitivali su uticaj triklosana – osnovnog antiseptičnog sastojka antibakterijskih sapuna – na 20 sojeva različitih bakterija.

Isprobali su dejstvo ove hemikalije kako na 22 stepena Celzijusa (što je prosečna temperatura hladne vode iz česme kojom se peru ruke), tako i na 40 stepeni (uobičajena vrednost tople vode za pranje ruku).

Koristili su sapun sa maksimalnom koncentracijom triklosana dozvoljenu zakonom, što je rastvor od oko 0,3 odsto, jer sve preko je otrovno i kancerogeno za ljude.

Kako se pokazalo, kada bi se bakterije potopile u ovaj rastvor na devet i više sati, triklosan bi zaista pobio značajno veći broj bacila nego kad bi bakterije stajale u običnom sapunu. Međutim, apsolutno nikakav učinak nije zabeležen kad bi mikroorganizmi bili izloženi triklosanu šezdesetak sekundi, koliko najčešće traje pranje ruku.

Potom su istraživači isti eksperiment ponovili i na 16 odraslih volontera i dobili identične rezultate – antibakterijski sapun uopšte nije uništio bakterije sa njihovih ruku, piše u članku objavljenom u listu Journal of Antimicrobial Chemotherapy.

Sve u svemu, zaključak ove studije jeste da je pranje ruku veoma važno, jer se vodom, sapunom i trljanjem oslobađamo značajne količine opasnih napasnika, ali svejedno je da li ćemo koristiti običan ili sapun sa navodnim antibakterijskim dejstvom.

Izvor: Daily Mail
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter