Izvor:
17.10.2017 u 14:53
0

ŠOKANTNO OTKRIĆE: Mirišljave sveće su opasne po zdravlje?

Slatkasta vanila, čokolada, jabuka i cimet, ali i svežina mora i šume za mnoge su omiljene arome mirisnih sveća i osveživača prostorija, ali nova studija tvrdi da se iza tog primamljivog paravana zapravo krije velika opasnost za zdravlje.

Uobičajeni proizvodi koje koristimo kao osveživače prostora, poput mirišljavih sveća i kojekakvih osveživača, mogu ozbiljno da ugroze naše zdravlje, tvrdi se u poslednjem istraživanju koje je sproveo britanski Centar za zaštitu zdravlja od hemijskih i radioaktivnih elemenata.

Naime, istraživači su zaključili da dugotrajna izloženost i udisanje tih proizvodha može dovesti do razvoja tumora, oštećenja pluća i astme. I ne samo to, njihov hemijski sastav može da utiče čak i na mutaciju strukturu DNK lanca!

Ako ste među onima koji vole da uživaju u ugođaju mirišljavih sveća, sigurno će vas šokirati činjenica da mirisi poput onog koji podseća na tamjan u svećama može da uzrokuje kancerogene mutacije DNK. Toksične hemikalije iz takvih sveća mogu da se uvuku u pluća gde izazivaju ozbiljne reakcije, čak i više nego, na primer, duvanski proizvodi, piše Womansday.

Osveživači vazduha sve češće su povezani s astmatičnim napadima kod muškaraca i poremećajem hormonskog statusa kod žena, a jedan deo istraživanja nedvosmisleno je pokazao i da visok nivo formaldehida koji ovi proizvodi sadrže, mogu da uzrokuju rak grla i nosa.

Ono što najviše zabrinjava jeste činjenica da mirišljava sveća ne treba ni da bude zapaljena kako bi bila štetna za zdravlje. Naime, samo njeno prisustvo u vašem domu je veoma opasno, jer ona sve vreme otpušta štetne hemikalije.

S druge strane, uzimanjem takve sveće u ruke, rizikujete da vaše telo sve te toksine apsorbuje kroz kožu.

Ovo je praktično samo nastavak i potvrda ranije studije koju je magazin "International Journal of Public Health" sproveo 2013. godine kada je ustanovljeno da su trudnice koje su bile izložene osveživačima prostorija rodile decu koja su bila sklonija plućnim infekcijama.

Izvor: Daily Mail
Foto: ana.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter