OTKRIĆE: Naučnici konačno shvatili zašto je propala egipatska civilizacija!

Delići pepela u vazduhu i vulkanski gasovi uticali su na klimu i narušili ciklus monsunskih kiša, što je dovelo do isušivanja Nila i pada drevne egipatske civilizacije.

Civilizacija drevnog Egipta je nestala zbog vulkanske aktivnosti koja je uticala na klimu i plodno tle pored reke Nil. Do ovog zaključka je došla grupa naučnika čiji članak je objavljen u jednom časopisu.

Kultura i civilizacija Starog Egipta formirana je oko reke Nil i mnogo je zavisila od njenog izlivanja. Zemljoradnja se u tom regionu se razvijala brzo jer je voda iz reka punila dolinu oko sebe korisnim mikroelementima. Upravo zato su svi veliki gradovi starog Egipta i nastali pored ove reke.

Proces izlivanja Nila u potpunosti je zavisio od vodostaja reke, koji je opet zavisio od kuša. Kada je vodostaj bio nizak, reka se nije izlivala. Stari Egipat je trpeo glad koja je, osim ekonomskih, vukla i političke posledice.

Oko 44. godine pre nove ere, tvrde naučnici, na različitim tačkama na planeti došlo je do snažnih erupcija vulkana. Delići pepela u vazduhu i vulkanski gasovi uticali su na klimu i ciklus monsunskih kiša.

Nakon toga je Nil prestao da se redovno izliva, a prihod je naglo pao, došlo je do nestašice hrane koja je na kraju dovela do pada civilizacije drevnog Egipta.

 

Izvor: Nezavisne.com
Foto: Twitter/dragoslavcirkov, Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost