parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

JESENJA I ZMSKA ALERGIJA: Kako je pobediti!

Mada zvuči neverovatno, u oktobru, novembru i decembru mnogi uzročnici alergije i dalje postoje u našoj okolini.

Sa hladnijim danima menjamo i način života, pa više vremena provodimo u zatvorenom prostoru.

Manje provetravamo, temperatura je niža, a menja se i vlažnost vazduha u našim domovima, kancelarijama, obdaništima, školama i počinju da se razvijaju unutrašnji alergeni (indoor spore gljiva, grinje).

Gljivične spore

Unutrašnje spore gljiva koje najcešce srećemo u zatvorenom prostoru su: 

Alternarija alternata: nalazi se uglavnom oko prozora i to najviše tamo gde ima vlage i kondenzacije. Odgovaraju joj topla i vlažna klima i može biti uzrok alergije.

Aspergillus fumigatus: podnosi ekstremno visoke temperature.

Penicillium notatum: izolovana je na trulom povrću a razvija se i u skladištima sa žitaricama.

Mucor racemosus: nalazi se u voćnim sokovima kao i u teglama sa džemom i marmeladom.

Sićušne i opasne: grinje

Grinje su paraziti, nevidljivi golim okom, nalaze se na čovekovoj koži a samim tim i na posteljini, tapaciranom nameštaju, tepisima... Hrane se epitelom ili peruti s naše kože. Snažan su alergen i smatraju se jednim od najčešćih uzroka astme i drugih alergijskih oboljenja. Grinje se razmnožavaju na 28-30 dana. Izuzetno im pogoduju vlažna staništa, a sporije se razmnožavaju na većoj nadmorskoj visini.

Savet: Alergični na grinje treba češće da menjaju posteljinu, dubinski čiste i sunčaju dušeke, promene mesto boravka (planina ili more), češće čiste pod,  izbace tepihe i zavese, da koriste antihistaminike (pod lekarskim nadzorom).

Mačja dlaka

Ako je ustanovljena podložnost alergiji na životinjsku dlaku, velika je verovatnoća da je reč o mačjim dlakama na koje je alergično 10 odsto ljudi, dok samo jedan odsto reaguje na pseću. Promene kod alergičnih osoba vidljive su na koži, a veoma često prate ih i respiratorne smetnje.

Studije su pokazale da, kada alergična osoba smesti kućnog ljubimca u dvorišt, alergenost njegove dlake traje narednih šest meseci. Preporučuje se dodatno čišćenje prostora u kojem se nalazi posip za mačku, jer urin takođe može da iritira respiratorne organe.

Umanjite reakciju 

Navedeni indoor ili unutrašnji alergeni karakteristični su za naš životni prostor i posebno su izraženi u jesen i zimi. Zasad ne postoji način da se spreči razvoj alergije kod ljudi rođenih sa tom predispozicijom. Kako se reakcije pojavljuju samo kada alergen dođe u kontakt sa organizmom, najbolji način je da se izbegava kontakt sa alergenom. Ako se kod vas razvijaju umereni simptomi, vaš problem može biti uspešno kontrolisan antihistaminicima i dekongestivima.

 

Lepaisrecna.rs
Foto: Arhiva

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost