Izvor:
21.10.2017 u 20:55
0

LUDI SVET: Da bi popili šolju ovog čaja morate da podignete kredit!

Čaj potiče iz 18. veka, a ta varijacija biljaka više ne postoji. Kinezi prodaju preostale zalihe na aukcijama i to po neverovatnim cenama.

Legenda o ovom čaju seže još iz 18. veka, a nastavlja se i danas. Naravno, čaj se ne prodaje na kilogram, ali kad bi se tako prodavao, to bi bilo po ceni od oko 1.250.000 dolara za kilogram. Pošto je za jednu šolju ovog napitka potrebno 2,5 grama, znači da jedan čaj Da Hong Pao košta čak 3.125 dolara. Mnogi se pitaju šta je to posebno kod tog čaja za koji bi morali da podignu kredit da bi popili samo jednu šolju? Nekoliko kineskih Vladinih zvaničnika tvrdi da se njegov bogati cvetni ukus zadržava u ustima i nekoliko minuta nakon ispijanja.

– Ovaj čaj izgledom odaje utisak kao da je namenjen prosjacima, cenom da je rezervisan za careve, a srce mu je kao Budino – kaže Ksjao Hui, poslužiteljka čaja iz grada Vujišan u južnoj Kini. Hui i njena porodica već generacijama se bave uzgojem ove biljke.

Iznenađujuće, mnoge verzije čaja Da Hong Pao u Vujišanu su i više nego priuštive. Cena kilograma iznosi oko 100 dolara. Međutim, samo određena grupa biljaka koje potiču od izvornog drveta daje čaj koji je danas toliko na ceni, između ostalog zato što je toliko redak. Raste samo u provinciji Fujian u Kini, a to je samo na jednom mestu u blizini manastira Tianking. Ovaj čaj je bio poznat u vreme vladavine dinastije Ćing. Godišnja žetva je samo 500 grama.

– Izvorni čaj je toliko skup jer danas gotovo da nema tih prvobitnih biljaka. Njihova vrednost je gotovo neprocenjiva – kaže stručnjak Ksaning Vu.

Da Hong Pao u bukvalnom prevodu znači "veliki crveni ogrtač" i zapravo je varijacija Uuii Oolong čaja. Prema legendi, oni su sačuvani još od Ming Dinastije i takođe imaju i medicinsku upotrebu. Ekstremno su očuvani i tretiraju se kao nacionalno blago te se nude kao nacionalni poklon bitnim ličnostima. Ovaj čaj je praktično nemoguće naći u prodaji, a cena mu može dostići i 1.250.000 dolara po kilogramu.

Izvor: klix.ba
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter